Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΨΗΦΙΣΜΑ
01.04.2024Έκδοση ψηφίσματος για την αποχώρηση της ιστορικής ομάδας του Αιολικού από τη φυσικής της έδρα την Μυτιλήνη
07.08.2023Έκδοση ψηφίσματος κατά του κλεισίματος των ΕΛΤΑ στο νησί της Λέσβου
07.06.2023Ψήφισμα υπέρ της παράτασης των συμβάσεων εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο Δήμο Μυτιλήνης στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας
29.03.2023Έκδοση Ψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
05.12.2022Έκδοση Ψηφίσματος υπέρ των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω covid-19 για τις ανάγκες υπηρεσιών του Δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού
09.05.2022Έκδοση Ψηφίσματος για την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής στα χωριά, με το κλείσιμο και την υπολειτουργία υποκαταστημάτων ΕΛ.ΤΑ
04.03.2022Υιοθέτηση ψηφίσματος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία
17.12.2021Έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της βίας κατά των γυναικών από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
 11.10.2018Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για το ξαφνικό άγγελμα του θανάτου του Υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου
 07.11.2017Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη συνάντηση των Δημάρχων στη Βουλή για το μεταναστευτικό και καθορισμός ενεργειών - δράσεων
12.07.2017Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για το Άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Μήθυμνας Κώστα Δούκα
 11.11.2013Ψήφισμα για τη ζημιά της ελαιοπαραγωγής λόγω καθυστέρησης της δακοκτονίας
 30.10.2013Ψήφισμα για την έλλειψη ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Νήσου Λέσβου
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Με την αριθ. 539/2013 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου , καταδικάζει την αποτρόπαιη πράξη της Κυβέρνησης να προβαίνει σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οικονομικά αδύναμους πολίτες, για χρέη τους προς το Δημόσιο.

Απαιτεί από τους Βουλευτές, τα Κόμματα και την ΚΕΔΕ, άμεσα να ενεργοποιηθούν ούτως ώστε να σταματήσουν κάθε τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης και να προστατεύσουν το δικαίωμα της κατοικίας, τουλάχιστον των φτωχών και ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού»
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Με την αριθ. 469/2013 απόφασή του το Δημ. Συμβούλιο Λέσβου, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχόμενες δολοφονικές επιθέσεις με αποκορύφωμα την πολιτική δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, από μέλος του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγή και τη βία από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Ζητά από τους πολίτες, τα κόμματα και την Κυβέρνηση διαρκή εγρήγορση κατά της νεοναζιστικής βίας.

Δηλώνει ότι ο Δήμος Λέσβου, συνεχίζοντας τις δημοκρατικές αγωνιστικές παραδόσεις του Νησιού μας, μαζί με τους συνδημότες του-εργαζομένους,νέους και τους μαζικούς φορείς , θα μπεί φραγμός για να απομονωθεί το νεοφασιστικό φαινόμενο και κάθε υπονόμευση της Δημοκρατικής Νομιμότητας.

Εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του δολοφονηθέντος.»
 07.08.2013Λήψη απόφασης για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας "Ελληνικές Αλυκές Α.Ε"
 07.08.2013Λήψη απόφασης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού - ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε.
 30.11.2011Ψήφισμα για την προωθούμενη κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
15.06.2011Εφετείο

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 15ης Ιουνίου 2011

ΕΠΕΙΔΗ η θεσμοθέτηση του Εφετείου Αιγαίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη είναι πλέον γεγονός, και δικαιώνει διαχρονικά τους μακροχρόνιους αγώνες της Λεσβιακής κοινωνίας και του Νομικού Κόσμου του νησιού μας από της απελευθερώσεώς του, οι οποίοι αγώνες είχαν κορυφωθεί την τελευταία δεκαετία, ως γνωστόν.

ΕΠΕΙΔΗ ωστόσο, εκκρεμές παραμένει το πρόβλημα της στέγασης του ως άνω Δικαστηρίου στην πόλη της Μυτιλήνης, η οποία έχει ορισθεί ως έδρα του με το Ιδρυτικό του Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ματαιωθεί η έναρξη της λειτουργίας του την προσεχή, εγγίζουσα νέα Δικαστική χρονιά (Σεπτέμβριος 2011).

ΕΠΕΙΔΗ ο καταλληλότερος χώρος προς στέγαση και λειτουργία του, προσωρινά, είναι το κτηριακό συγκρότημα του τέως Υπουργείου Αιγαίου κατέναντι του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης, που διαθέτει υπερεπάρκεια αιθουσών καταλλήλων για τη στέγαση της γραφειοκρατικής υποστήριξης των μικρών άλλωστε υπηρεσιών του Εφετείου αλλά και αίθουσα για τη χρήση της ως ακροατηρίου ενώ οι εναπομείνασες υπηρεσίες από το ουσιαστικώς καταργηθέν Υπουργείο Αιγαίου σήμερα Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι συρρικνωμένες αφενός, υπερεπαρκούν δε, αναδιατασσόμενες καταλλήλως για την επιτέλεση των ισχνοτάτων λειτουργιών της, ώστε να απελευθερωθούν οι αναγκαίες αίθουσες (γραφεία-ακροατήριο) για τη στέγαση του Εφετείου στη Μυτιλήνη, έστω και προσωρινά.

ΕΠΕΙΔΗ το κτήριο αυτό με τους περιβάλλοντες χώρους του ανήκει στην κυριότητα του τέως Δήμου Μυτιλήνης και σήμερα στο διάδοχό του Δήμο Λέσβου, και έχει ασκηθεί διεκδικητική αγωγή από τον Δήμο ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει καταλάβει το ως άνω κτήριο αυθαιρέτως και έχει προβεί στη στέγαση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αιγαίου –Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία αγωγή εκδικάστηκε πρόσφατα και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Για τους λόγους αυτούς
ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ

1ον Ευχαριστεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη για την υιοθέτηση του από αιώνος εκκρεμούντος αγωνιστικού αιτήματος των Λεσβίων και την επιτέλους θεσμοθέτηση, ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου στη Μυτιλήνη.

2ον Προκρίνει, ως προσωρινή λύση στέγασης και λειτουργίας του ως Δικαστηρίου, την εγκατάστασή του σε χώρους του Κτηρίου του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη (κατέναντι του Μεγάρου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Λέσβου, έως ότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανοικοδομήσει με την Κατασκευαστική του Εταιρεία «ΘΕΜΙΣ», αυτοτελές Δικαστικό Μέγαρο που θα στεγάσει το Εφετείο αυτό, ώστε να μη ματαιωθεί η έναρξη της λειτουργίας του τον εγγίζοντα Σεπτέμβριο ε.ε, μήνα έναρξης του νέου Δικαστηριακού Έτους.».
15.06.2011Μνημόνιο - Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 15ης Ιουνίου 2011


ΕΠΕΙΔΗ η πολυεπίπεδη και πολυειδής δομική κρίση που πλήττει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ενισχυμένη στη Χώρα μας και από ενδογενείς αιτίες, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, το οποίο για λόγους πασιγνώστως γνωστούς πλέον, με επικεφαλής την Κυβέρνηση, επιχειρεί, όλο αυτό το διάστημα να φορτώσει κυρίως τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των μη εχόντων και μη κατεχόντων, με αποτέλεσμα  να έχει οδηγηθεί η Ελληνική Κοινωνία γενικότερα σε δραματικές εξελίξεις απόγνωσης με κορύφωμα δυναμικές λαϊκές εκδηλώσεις, ειρηνικής αντιπαράθεσης, σ’ όλη την επικράτεια προς τα τεκταινόμενα, με κήρυξη γενικής απεργίας σήμερα, ως έσχατο μέσο αντίστασης προς το συζητούμενο σήμερα σε Επιτροπή της Βουλής νέο «ΜΝΗΜΟΝΙΟ- Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Το οποίο προσθέτει καινούργια βάρη, που θα εξοντώσουν τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους και θα οριστικοποιήσουν την επιβολή καθεστώτος υποτέλειας και προτεκτοράτου στην Πατρίδα μας με αφέντες τη γνωστή «ΤΡΟΪΚΑ», απειλώντας πλέον ευθέως την Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Κυριαρχία, την Κοινωνική και την Εθνική μας υπόσταση τελικά- ενόψει και των ανοιχτών λοιπών εθνικών μακροχρόνιων πληγών μας.

Για τους λόγους αυτούς

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου εκφράζοντας την καθολική θέληση των συμπολιτών μας της Λέσβου

ΖΗΤΕΙ από την Κυβέρνηση,

• Να αποσύρει, τούτη την ύστατη ώρα, το συζητούμενο στην Επιτροπή της Βουλής νέο «ΜΝΗΜΟΝΙΟ - Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

• Να επιβάλλει τα βάρη της κρίσης σ’ αυτούς που την δημιούργησαν παραπέμποντάς τους και στη Δικαιοσύνη προς παραδειγματική τιμωρία, όποιοι κι αν είναι αυτοί,

• Να μην εκποιήσει την εθνική μας περιουσία στους διεθνείς τοκογλύφους, οι οποίοι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για την παρούσα κρίση.

• Και να προκηρύξει τέλος, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ώστε ο κυρίαρχος Ελληνικός Λαός, να πάρει την τύχη της Πατρίδας μας, στα χέρια του.
15.06.2011ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΓΑΖΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 15ης Ιουνίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στηρίζει τη νέα διεθνή αποστολή βοήθειας “Freedon Flotilla-Stay Human”, ώστε να τερματιστεί η παράνομη πολιορκία της Γάζας. Ταυτόχρονα, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και υποστηρίζει το δικαίωμα του να ζήσει ελεύθερος, το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη.
23.03.2011ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 133/2011

Εισηγητής: Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος, Δήμαρχος Λέσβου


Από την αρχή του χρόνου, με τη συγκρότηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, η Δημοτική αρχή και όλες οι Δημοτικές υπηρεσίες και Οργανισμοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιεστική ανάγκη της οργάνωσης του νέου Δήμου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τόσο της κρίσης που μαστίζει τη χώρα, όσο και στα προβλήματα για τους συνδημότες μας που αναφύονται εξαιτίας της ενσωμάτωσης του συνόλου της νήσου Λέσβου σε μια ενιαία πρωτοβάθμια αυτοδιοικητική δομή, δημιουργώντας ένα Δήμο τέρας, το μεγαλύτερο σε έκταση όλης της Επικράτειας της χώρας μας.

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά τα προβλήματα, που απερίσκεπτα δημιούργησε η συγκεκριμένη εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" στον τόπο μας, οι δυσλειτουργίες της κεντρικής διοίκησης και οι κυβερνητικές ολιγωρίες δρουν υπονομευτικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση των προβλημάτων, μέσω της καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων και νόμιμων αποδοχών στους φυσικούς φορείς του τιτάνιου αυτού έργου, δηλαδή τους υπαλλήλους, συμβασιούχους και μονίμους υπαλλήλους του Δήμου μας. Και βεβαίως και σ’ αυτήν την ίδια τη Δημοτική μας Αρχή, η οποία αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην Κυβέρνηση ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 5 εκατομμυρίων Ευρώ, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Ο Δήμος Λέσβου απαιτεί από την Κεντρική εξουσία την απόδοση των παρακρατηθέντων ως σήμερα χρημάτων από τη μόνιμη χρηματοδότηση και τα προγράμματα που παράνομα παρακρατήθηκαν, καταστρατηγώντας το Ελληνικό Σύνταγμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, αντιμέτωπο με αυτή την πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης, και αδυνατώντας να επιλύσει από μόνο του τα προβλήματα που ως εκ τούτου δημιουργούνται, προχωρά:

1. Στο κλείσιμο του Δήμου Λέσβου την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 ημέρα κατά την οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μυτιλήνη ο Γενικός Γραμματέας κ. Χατζημιχάλης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι η αλληλουχία των σκοπίμων επιλογών της στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, δημιουργεί ένα προβληματικό πλαίσιο με δραματικές συνέπειες, όχι μόνο μακροπρόθεσμες, αλλά και άμεσα ορατές. Βέβαια θα οριστεί προσωπικό ασφαλείας κατά Νόμον.

2. Εν πάση περιπτώσει εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο, τους αρχηγούς των παρατάξεων του Σώματος και τους Προέδρους των Σωματείων των Εργαζομένων στο Δήμο, μαζί με τους Βουλευτές Λέσβου, να επισκεφθούν το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τους εκπροσώπους των Κομμάτων στη Βουλή για την επίλυση των ως άνω άμεσων προβλημάτων των εργαζομένων και του Δήμου μας, συνολικά. Τις μέρες αυτές θα κλείσει η Δημαρχία καθώς και οι Περιφερειακές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες μας ανά τη Λέσβο.

3. Στην καταδίκη της Κυβερνητικής πολιτικής που μέσω του μνημονίου, του ΔΝΤ  και του Καλλικράτη οδηγούν την αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Λέσβου και κατ’ επέκταση την κοινωνία σε πτώχευση.

Ακριβές αντίγραφο

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
13.01.2009ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη σφαγή των αμάχων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας από το στρατό του Ισραήλ.

Εκφράζει επίσης την έντονη διαμαρτυρία του για την αδιαφορία των ισχυρών της Γης να επιβάλλουν ένα τέλος σε αυτό τον άδικο, φονικό πόλεμο σε μια πολύπαθη περιοχή, να σταματήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων, μικρών παιδιών από τους Ισραηλινούς.

Ποιες άραγε είναι οι αρχές της πολιτισμένης Δύσης, των Η.Π.Α., του Ο.Η.Ε. και γιατί αυτές βρίσκονται εν υπνώσει; Πώς δικαιολογείται αυτό το έγκλημα, αυτό το ολοκαύτωμα; Τελικά η αλληλεγγύη είναι μόνο η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο μαρτυρικό λαό της Γάζας; Η υποκρισία όμως έχει τα όριά της. Όλοι ξέρουμε με ποιων την ανοχή και την παρότρυνση, επιτίθεται το Ισραήλ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ενώνει τη φωνή του με όλους αυτούς που αγωνίζονται, που παλεύουν, που αγωνιούν για την ειρήνη, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Όλων αυτών που καταδικάζουν τον πόλεμο, που προωθούν τα γεράκια των Η.Π.Α. και οι πολεμοχαρείς πλασιέ των όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να αποκτήσει πατρίδα. Να ζήσει ειρηνικά, χωρίς βία, χωρίς πόλεμο, χωρίς άλλο αίμα. Αυτή η πολύχρονη μεγάλη πληγή πρέπει να κλείσει. Αυτοί που έχουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, έχουν ακόμα μια ευκαιρία. Θα την αξιοποιήσουν;

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
13.01.2009ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του στις 12.01.2009, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών κ. Βασίλη Μαμώλη, συζήτησε το ζήτημα του ελαιόλαδου και της τιμής του, το οποίο απασχολεί έντονα τους αγρότες της Λέσβου.

Εκφράζουμε προς την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Γεωργίας, την έντονη διαμαρτυρία μας για την απουσία πολιτικής για το ελαιόλαδο. Πώς είναι δυνατόν η οξύτητα Νο1 να πωλείται από τον Λέσβιο ελαιοπαραγωγό προς 1,70€ το κιλό και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ να πωλείται προς 7€-9€ το λίτρο; Πώς είναι δυνατόν για έναν καφέ στην Προκυμαία της Μυτιλήνης να χρειάζονται δύο κιλά λάδι;

Επειδή οι 20.000 Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, επειδή εγκαταλείπονται τα λιοχώραφα, επειδή τα χωριά μας θα ερημώσουν, επειδή το λάδι αποτελεί τη βάση της λεσβιακής οικονομίας, καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Νομού μας να προκαλέσουν μια ειδική συζήτηση στη Βουλή για τα οξύτατα προβλήματα και το μέλλον της ελαιοπαραγωγής στη χώρα και να πάρουν αποφάσεις στήριξης των ελαιοπαραγωγών μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε το παρόν ψήφισμα να σταλεί στην Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα, στους Βουλευτές του Νομού μας και στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
16.12.2008ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του 19/15.12.2008 ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Νάσου Γιακαλή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την «εν ψυχρώ» δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Ειδικό Φρουρό της Αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Η άνανδρη αυτή πράξη, η οποία πυροδότησε τη λαϊκή οργή και κατέδειξε τη δραματική διάλυση της κρατικής μηχανής, συνοδεύτηκε από τεράστιες καταστροφές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, από πυρπόληση, λεηλασίες και «πλιάτσικο» καταστημάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καταδικάζει την ωμή κρατική βία, καταδικάζει επίσης τους γνωστούς – άγνωστους προβοκάτορες, οι οποίοι με τις πράξεις τους στρέφονται ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα και στις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από «ράμπο», ούτε από κουκουλοφόρους. Έχει ανάγκη από μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερο διάλογο με τη νεολαία, μια καλύτερη παιδεία.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξη και να κοινοποιηθεί με ευθύνη της Αντιδημάρχου Παιδείας στα 15μελή μαθητικά Συμβούλια του Δήμου μας.

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
16.12.2008ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του 19/15.12.2008 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του τ. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Παπαδόπουλου.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε ο Πρόεδρος εκείνος, που συνέδεσε το όνομά του με το «ΟΧΙ» του Κυπριακού Ελληνισμού απέναντι στο απαράδεκτο σχέδιο ΑΝΑΝ, ο Πρόεδρος που εξέφρασε τη θέληση του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ελεύθερη ενιαία, ανεξάρτητη.

Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί στην οικογένειά του, στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και στον αδελφό Δήμο της Πάφου.

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
29.09.2008ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του της 26ης Σεπτεμβρίου, συζήτησε ύστερα από πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Λουτρών κ. Βασίλης Μαμώλης, το πρόβλημα της προσβολής του δάκου στους ελαιώνες και την καταστροφή, που θα υποστούν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί.

Με βάση τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τα οποία δε διαψεύστηκαν από κανένα αρμόδιο, για την ποιότητα του φαρμάκου που ψεκάστηκαν οι λεσβιακοί ελαιώνες, την αποδεδειγμένη πλέον ζημιά που υπέστησαν οι Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

Να σταλεί το παρόν ψήφισμα στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να ζητήσει να μην καταβάλλουν τέλη δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2008-09 οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου και να αποζημιωθούν για τη ζημιά που θα υποστούν.

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στα πολιτικά κόμματα της Βουλής, τους βουλευτές του Νομού μας και στον Νομάρχη Λέσβου, οι οποίοι πρέπει να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που αφορά τη λεσβιακή οικονομία και τους αγρότες μας.

Το αγροτικό εισόδημα και η οικονομία του νησιού μας δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση λόγω λανθασμένων χειρισμών των αρμοδίων κρατικών φορέων.

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
27.08.2008ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στη με αριθμό 11/26.08.2008 συνεδρίασή του συζήτησε, ύστερα από αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Λέσβου Στρατή Δαγκλή, το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στη Λέσβο και των προβλημάτων που δημιουργούνται στους συναδέλφους του από αυτό.

Ο κ. Δαγκλής αναφέρθηκε στις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών, που ολοένα αυξάνουν, όπως αυξάνουν και τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και των εργαζομένων αστυνομικών εκεί, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι για τη φύλαξή τους.

Ζήτησε την ίδρυση και λειτουργία τμήματος συνοριακής φύλαξης στη Λέσβο, το οποίο έχει εξαγγείλει ο κ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του εδώ, χωρίς να το υλοποιήσει. Να ενισχυθεί η Λέσβος με αστυνομικό προσωπικό, διότι οι συνάδελφοι του αστυνομικοί είναι σε απόγνωση από το μεγάλο φόρτο δουλειάς.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Δαγκλή κι είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης πρέπει να σταθεί αλληλέγγυο στα αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων. Το θέμα δε της φιλοξενίας των λαθρομεταναστών είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν το συντομότερο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα, καλώντας την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να δρομολογήσει άμεσα την ίδρυση τμήματος συνοριακής φύλαξης στη Λέσβο.

Να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου με προσωπικό και οχήματα.

Να εξασφαλιστεί και να λειτουργήσει ένας ανθρώπινος χώρος για την υποδοχή των λαθρομεταναστών στη Λέσβο.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στην Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα, στους Βουλευτές του Νομού Λέσβου, στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο Νομάρχη Λέσβου και στα ΜΜΕ του νησιού μας.

Για το Δ.Σ. Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
20.06.2008ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στο Δήμαρχο Νίκαιας κ. Μπενετάτο και στους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρόσφατα, επειδή κατέβασαν κεραία κινητής τηλεφωνίας, εγκατεστημένη σε κατοικημένη περιοχή του Δήμου τους.

Επειδή ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, της υγείας και της διαφύλαξης της ποιότητας ζωής, η ποινικοποίηση της δράσης και η καταδίκη εκλεγμένων από το λαό στελεχών της, στόχο έχει να «περιορίσει» τη δράση και την αυτονομία της.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους του Δήμου Νίκαιας, Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
Νάσος Γιακαλής

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σταύρος Δημηρούδης
20.06.2008ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του της 8/19.06.2008 συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης, για την κατάσταση των παρεχόμενων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ιδιαίτερα αυτών, που έχουν σχέση με τη σύνδεση του νησιού μας με τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι απαράδεκτες.

Κατόπιν αυτού και επειδή η Λέσβος και η Λήμνος από αυτή την κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών υφίστανται ζημιά στον τουρισμό, στο εμπόριο και γενικότερα στη διακίνηση επιβατών και προϊόντων, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκδόσει το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρία προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τα «χάλια» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που συνδέουν τη Λέσβο με τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι πολύ υψηλές τιμές των εισιτηρίων, σε συνάρτηση με τα μεγάλης ηλικίας πλοία, καταστρέφουν τη Λεσβιακή οικονομία και ωφελούν μόνο τους πλοιοκτήτες εφοπλιστές. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλούνται να δώσουν άμεσα λύση στο σοβαρό για τα νησιά μας πρόβλημα.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
02.04.2007ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, κατά τη συνεδρίαση του αριθμ. 7 της 29 Μαρτίου 2007, συζήτησε τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Δήμαρχος κ. Νάσος Γιακαλής στην εισήγησή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει προσφέρει πολλά στους ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στα μοναχικά άτομα και πρέπει να συνεχιστεί. Τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, πρέπει να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για τη συνέχιση του προγράμματος.

Οι Δήμοι δεν έχουν καμιά Δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε είπε, ότι γίνεται σπουδαία δουλειά με το «Βοήθεια στο σπίτι», είναι μια κοινωνική δράση που το κράτος πρέπει να τη χρηματοδοτήσει για να συνεχιστεί, επειδή την έχουν ανάγκη αυτή τη δραστηριότητα ανήμποροι και οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας, στην πόλη και στα Τοπικά Διαμερίσματα.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση την συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται γι’ αυτή τη δραστηριότητα, από το Κράτος ή πρόγραμμα της Ε.Ε. Οι Δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτό το σπουδαίο έργο. Πρέπει το Κράτος, στα πλαίσια άσκησης της κοινωνικής πολιτικής να φροντίσει γι’ αυτό. Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
15.03.2007ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΡΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίαση του στις 14.03.2007 συζήτησε, ύστερα από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Μόριας και εκατοντάδων κατοίκων του τοπικού Διαμερίσματος, τη φημολογούμενη κατάργηση του Γυμνασίου Μόριας με την ίδρυση Γυμνασίου στο Δήμο Θερμής.

Ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Δημοτικών Συμβούλων, όλων των παρατάξεων, το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ να εκφράσει προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, την έντονη αντίθεσή του για το ενδεχόμενο κατάργησης του Γυμνασίου Μόριας.

Δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετο στην ίδρυση Γυμνασίου στο Δήμο Θερμής, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει «συνέπειες» για ένα μεγάλο τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Μυτιλήνης, όπως είναι η Μόρια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αποφάσισε να συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και με τη συμμετοχή του Προέδρου του τοπικού Διαμερίσματος Μόριας και του Προέδρου της σχολικής επιτροπής, η οποία θα επισκεφθεί κάθε αρμόδιο για το θέμα. Η επιτροπή αυτή θα είναι και επιτροπή Αγώνα, η οποία θα καθοδηγήσει αν χρειαστεί τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μόριας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας την ανέγερση νέου κτιρίου στο οικόπεδο που παραχώρησε το ίδρυμα Σημαντήρη, για τη στέγαση του Γυμνασίου της Μόριας. Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί σε κάθε αρμόδιο για το θέμα.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης
14.03.2007ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να εκφράσει τη διαμαρτυρία του στην Κυβέρνηση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Νομό μας, αύξηση που μεσοσταθμικά προσεγγίζει το 26%.

Θεωρούμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπερβολική και ζητούμε την τροποποίηση της απόφασης του ΥΠΕΘΟ και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί, ότι η Κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τον παραμεθόριο χαρακτήρα του νομού μας και την οικονομική δυσκολία, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση των στεγαστικών δανείων τους τελευταίους 18 μήνες και τη μεγάλη αύξηση της αμοιβής των Μηχανικών, επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος της οικοδομής, θα συρρικνώσουν την οικοδομική δραστηριότητα, θα αυξηθεί η ανεργία.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στον Υπουργό Αιγαίου, στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα πολιτικά κόμματα, στους Βουλευτές του Νομού μας, στον Ευρωβουλευτή κ. Σηφουνάκη, σε όλα τα Μ.Μ.Ε. του Νομού και σε δύο Αθηναϊκές εφημερίδες.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
Ο Πρόεδρος
Σταύρος Δημηρούδης