Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης “Eυγενία Κλειδαρά”, πνευματικός φάρος της πόλης μας, ανάβει και πάλι τα φώτα της για να φωτίσει τις πνευματικές ανησυχίες των επισκεπτών της. Από το 2006 στεγάζεται σε ένα τριώροφο νεοκλασσικό κτήριο (δωρεά της Hγουμένης “Eυγενίας Κλειδαρά”) στο ιστορικό κέντρο της Πόλης , κατάλληλο διαμορφωμένο ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για τους αναγνώστες.

Η συλλογή της ανέρχεται σε 20.000 περίπου τίτλους βιβλίων, διάφορων θεματικών κατηγοριών (λογοτεχνία, ιστορία, θρησκεία , κοινωνικές επιστήμες, φιλοσοφία και ψυχολογία, γλώσσα, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, καλές τέχνες, γεωγραφία) περιοδικά, το παιδικό τμήμα και την συλλογή της Ηγουμένης Ευγενία Κλειδαρά. Επίσης, διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή λεσβιακών βιβλίων από Μυτιληνιούς συγγραφείς, δωρεά της Εταιρείας Λεσβιακών Σπουδών.

Πρόσφατα η συλλογή της εμπλουτίστηκε με μια μεγάλη δωρεά 400 βιβλίων ποικίλων κατηγοριών τελευταίων εκδόσεων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) μέσω του Future Library καθώς επίσης και 18 βραβευμένων βιβλίων δωρεά από το τμήμα Γραμμάτων και Βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο εμπλουτισμός των βιβλίων στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και στην έμπρακτη στήριξη ανθρώπων που βοηθούν στην διάδοση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.

Από το καλοκαίρι του 2019 η βιβλιοθήκη είναι μέλος του δικτύου βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών έχοντας προγραμματίσει πάνω από 30 εκδηλώσεις βασισμένες στα εκπαιδευτικά προγράμματα της. Επίσης οργανώνει προγράμματα φιλαναγνωσίας (αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές σε συνεργασία με εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.α.), ρομποτικής στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς με σκοπό να ανανεωθεί, να εξελιχθεί κ να γίνει πιο λειτουργική για τις ανάγκες του λεσβιακού κοινού. Αυτό, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού Μυτιλήνης, η οποία με πρωτοβουλία και ενέργειες του αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Παναγιώτη Τσακύρη, ενισχύει την βιβλιοθήκη με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής βιβλίων “ABEKT”, όπου οι χρήστες θα μπορούν να αναζητούν ηλεκτρονικά τα βιβλία του ενδιαφέροντος τους

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 π.μ.– 14.00 μ.μ. ως δανειστική και ως αναγνωστήριο, ενώ υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Η εγγραφή γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του χρήστη. Ο αναγνώστης δανείζεται μέχρι δυο τίτλους βιβλίων για 15 ημέρες και έχει δικαίωμα ανανέωσης μέχρι δύο φορές.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση καλέστε στα τηλέφωνα 22510-45434 (Δοϊράνης και Γιαννιτσών, Πάρκο Χατζηδήμου)

Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Αγγελική Σταματέλλη

Βιβλιοθηκονόμος: Πηνελόπη Ζούρου

Αντιδημαρχία Πολιτισμού Μυτιλήνης
22510-37394

Γενικές Πληροφορίες

Δοϊράνης και Γιαννιτσών
81100 Μυτιλήνη

Τηλ: 22510 45434

Ε-mail: dimotikivivliothikimitilinis@gmail.com

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-14:00

Υπεύθυνη βιβλιοθήκης: Αγγελική Σταματέλλη

Βιβλιοθηκονόμος: Πηνελόπη Ζούρου