Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης

Το Θέατρο Κάστρου βρίσκεται στο Κάστρο της Μυτιλήνης, επίσης «Φρούριο της Μυτιλήνης». Διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου καλύπτοντας μια έκταση 200 στρεμμάτων.

Το Κάστρο χωρίζεται σε 3 μέρη:

– Το Άνω Κάστρο στο νότιο και δυτικό μέρος. Εδώ βρίσκεται η Κεντρική Δυτική Πύλη, ο Πύργος της Βασιλοπούλας με το οικόσημο των Γατελούζων και τα ερείπια του Οθωμανικού τεμένους Κουλέ Τζαμί το οποίο χτίστηκε πάνω σε χριστιανικό ναό του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από την Περιόδο των Γατελούζων. Βορείως του Κουλέ Τζαμί υπάρχουν ερείπια του αρχαίου Ιερού της Δήμητρας και Κόρης.

– Το Μεσαίο Κάστρο. Δυτικά της πύλης των Γατελούζων, που χρονολογείται από το 1373 σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή, υπάρχει η οθωμανική πύλη Ορτά Καπού. Σώζονται τα κτήρια οθωμανικής περιόδου: Πυριτιδαποθήκη, μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο (Μεντρεσές), Μπεκτασικός Τεκές, Στρατιωτικό Νοσοκομείο-Φυλακές, Χαμάμ και Κρήνη. Υπάρχει ακόμη και υπόγεια δεξαμενή (κινστέρνα) με δυνατότητα αποθήκευσης 400 κυβικών νερού.

– Το Κάτω Κάστρο στο οποίο βρίσκεται και το Θέατρο. Το Κάτω Κάστρο απλώνεται στη βόρεια πλευρά και περιλαμβάνει τα οχυρωματικά έργα του Ιμπραήμ Χάν το 1644 στην Επάνω Σκάλα (βόρειο Λιμάνι). Το 1960 υπήρχε διπλή οθωμανική πύλη η οποία γκρεμίστηκε. Στην περιοχή υπάρχει οθωμανικό χαμάμ, οθωμανική κρήνη, το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γαλούσας και κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία.

Το καλοκαίρι του 2020 και μετά από 20 – και πλέον – έτη, αφού αφαιρέθηκαν οι λαμαρινοκατασκευές που αποτελούσαν κατ’ επίφαση τα καμαρίνια των καλλιτεχνών, τοποθετήθηκε ένα 8μέτρο isobox 4 τόνων, ώστε το Θέατρο του Κάστρου να ανταποκρίνεται ευπρεπώς στις ανάγκες των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και να φεύγουν με θετικές εντυπώσεις.

Γενικές Πληροφορίες

Ωράριο: 

  • Τετάρτη-Δευτέρα 8:30-15:30
  • Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ

Νέα – Ενημερώσεις

, , ,

Μάγεψαν το κοινό η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι Μακεδόνας-Ζήνα

Ακόμη μία επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία…