Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό οθωμανικό κονάκι, από τα λίγα που έχουν απομείνει στην πόλη της Μυτιλήνης, το οποίο ανήκε στον τελευταίο απόγονο της οικογένειας των Κουλαξίδηδων, τον Χαλίμ Μπέη.

Ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ εύπορος και είχε μια πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, που απλωνόταν από το σημείο της Πινακοθήκης μέχρι το ναό της Αγίας Κυριακής, στο αλσύλλιο του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης. Οι πρόγονοί του έχτισαν διάφορα οθωμανικά κτήρια που σώζονται ακόμη και σήμερα, όπως το Γενί Τζαμί, το Τσαρσί Χαμάμ, το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο που τότε λειτουργούσε ως νοσοκομείο κ.ά.. Για το λόγο του ότι ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ αγαπητός σε όλη την πόλη κι εξαιρετικά δίκαιος, στην κηδεία του έκλεισε όλη η αγορά και παρευρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι.

Το ίδιο το κτήριο χτίστηκε το 1880 και μέχρι και το 1923 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας των Κουλαξίδηδων. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οπότε και η οικογένεια έφυγε, το κτήριο στέγασε Έλληνες πρόσφυγες. Σε κάθε δωμάτιό του έμενε και μια οικογένεια, με τη μορφή κοινοβίου.

Στις αρχές τού 1990 άρχισαν από τον τότε Δήμο Μυτιλήνης οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, αφού βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, και το 1999 άνοιξε πλέον ως Δημοτική Πινακοθήκη.

Η Δημοτική Πινακοθήκη παραμένει στον χρόνο ένα πραγματικό διαμάντι, γεμάτο σημαντικά έργα Ελλήνων, καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένων ζωγράφων.

Γενικές Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46, 81 100 Μυτιλήνη

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2251048002

Email: pinakothiki2022@outlook.com

Αρμόδιος Υπάλληλος: Κωνσταντίνος Κωστάκης

Νέα – Ενημερώσεις

, ,

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «πάει» Πινακοθήκη!

Ενόψει των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λέσβου και για τη επέτειο…