«Το Δελφίνι» – Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου

Ένας δραστήριος Σύλλογος με πλούσια δράση που ανελλιπώς από το 1990 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και στον εξωραϊσμό της Σκάλας Λουτρών, στην προστασία της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Γέρας καθώς και στην ανάδειξη και καταξίωση της Προσφυγικής Μνήμης των κατοίκων του, που κυνηγημένοι ήρθαν εδώ απ τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια το 1922.

  1. Φύτεμα 1.500 δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λουτρών και φροντίδα αυτών με τοποθέτηση προστατευτικών πλαισίων, ποτίσματα, κλαδέματα κτλ την περίοδο 1990 έως 1994.
  2. Κατασκευή πέτρινης βρύσης στην είσοδο της παιδικής χαράς του οικισμού το1991.
  3. Κατασκευή στεγάστρου στη στάση του λεωφορείου για την αναμονή των επιβατών το1992.
  4. Δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών σε μία έκταση 3.500 m2 την οποία παρεχώρησε το Ίδρυμα Πέτρου Μάνδρα στο Σύλλογο με συμβολικό ενοίκιο, ύστερα από σχετικό αίτημα, η οποία δενδροφυτεύθηκε, περιφράχθηκε και κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ / βόλλεϋ Ολυμπιακών διαστάσεων το 1993.
  5. Τοποθέτηση οργάνων στην παιδική χαρά και οργάνων γυμναστικής στο χώρο αθλοπαιδιών το 1994.
  6. Κατασκευή θερινού αμφιθεάτρου με 3 πέτρινες κερκίδες χωρητικότητας 180 περίπου ατόμων και πίστας 150 m2 για τις ανάγκες των εκδηλώσεων των χορευτικών, θεατρικών και μουσικών τμημάτων του Συλλόγου το 1995.
  7. Ανακαίνιση εκ βάθρων του ερειπωμένου και μισογκρεμισμένου παρεκκλησίου Αγίου Παντελεήμονος το 2004 με πρωτοβουλία του Συλλόγου, την συνεργασία του ιερέα του χωριού και την οικονομική συνδρομή τόσο των μελών του Συλλόγου όσο και άλλων ευσεβών χριστιανών. Το εκκλησάκι βρίσκεται στην είσοδο της Σκάλας Λουτρών.
  8. Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου, που η κατασκευή της ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2008, αριθμεί σήμερα πάνω από 7.500 βιβλία, ταξινομημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία μπορούν να αναζητηθούν ποικιλοτρόπως με μεγάλη ευκολία. Αυτή η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών, των Λουτρών, αλλά μερικές φορές και των τουριστών το καλοκαίρι αφού αρκετά από τα βιβλία είναι ξενόγλωσσα.
  9. Το «Μουσείο Προσφυγικής μνήμης» 1922 ένα έργο του Συλλόγου που εγκαινίασε στις 12 Αυγούστου 2006 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτό στεγάζετε στο πρώην Δημοτικό σχολείο της Σκάλας Λουτρών το οποίο παραχωρήθηκε από την Νομαρχία Λέσβου το 2003 όταν τότε έκλεισε και οι λίγοι μαθητές του μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο Δημοτικό σχολείο Λουτρών. Το κτίριο αυτό αφού ανακαινίσθηκε πλήρως με προσωπική κυρίως εργασία των μελών του Συλλόγου, στέγασε τα κειμήλια των προσφύγων κατοίκων της Σκάλας Λουτρών κ.α.
    Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ο ξεριζωμός του 1922 από τη Μικρασιατική πατρίδα, έφερε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων στη λεσβιακή γη. Μια μικρή ομάδα από αυτούς, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σκάλα Λουτρών όταν το 1931 οικοδομήθηκαν από το κράτος σε μια ανοιχτή έκταση με την επωνυμία «Βατσίνα», 25 σπίτια των δύο δωματίων και παραχωρήθηκαν σε 25 μικρασιατικές οικογένειες. Έτσι στην περιοχή δημιουργήθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός της Σκάλας Λουτρών.
    Τόποι καταγωγής των προσφύγων της Σκάλας Λουτρών ήταν οι Φώκαιες, ο Μαρμαράς Αϊδινίου, ο Τσεσμές (Κρήνη), η Αγία Παρασκευή, το Εγγλεζονήσι της Ερυθραίας, το Τσανταρλί, το Δικελί, και το Ατζανός.
  10. Τοποθέτηση το 2006 οικίσκου (προκάτ) στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» ο οποίος χρησιμοποιείται ως ιατρείο για την εξυπηρέτηση στην συνταγογράφιση των φαρμάκων των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να μεταβαίνουν στο ιατρείο των Λουτρών, πράγμα δύσκολο, αν κρίνουμε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ηλικιωμένα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το ιατρείο εξοπλίστηκε με δαπάνες του Συλλόγου το 2012 με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όταν τότε καθιερώθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφιση.
  11. Ο Σύλλογος διατηρεί ανελλιπώς από το 1992 μέχρι σήμερα Μουσικό τμήμα και κατά περιόδους χορευτικά τμήματα για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του.
  12. Ο Σύλλογος βραβεύει ανελλιπώς από το 1991 μέχρι σήμερα τους αριστούχους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, καθώς και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών που διακρίνονται κάθε χρόνο στον διαγωνισμό Ζωγραφικής και Έκθεσης με θέμα το Περιβάλλον.
  1. Από το 1994 μέχρι σήμερα εκδίδει ανελλιπώς το περιοδικό «Τα Νέα μας» 32 σελίδων μέσα στο οποίο αναφέρονται οι δράσεις του Συλλόγου.
  2. Από το 1991 μέχρι και το 2003 έχει εκδώσει 13 επίτοιχα ημερολόγια με διάφορη θεματολογία ενώ από το 2004  μέχρι και το 2013 εξέδωσε 10 ειδικά  θεματικά ημερολόγια με σπάνιο υλικό σχετικό με την Μικρά Ασία.
  3. Επανέκδοση από το Σύλλογο του βιβλίου του Μιχαήλ Ροδά με τίτλο: «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή». Τα κείμενα του Μιχαήλ Ροδά γράφτηκαν το 1924 και δημοσιεύτηκαν αρχικά στις εφημερίδες «Εθνική Φωνή» και «Ελεύθερον Βήμα». Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά και άλλα έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης την περίοδο 1918 – 1922, όταν ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της υπηρεσίας. Η επανέκδοση του πρωτοτύπου σε 500 αντίτυπα από το Σύλλογο «Το Δελφίνι», είχε ως στόχο να ρίξει και πάλι «φως» σε όλο αυτό το υλικό, που είχε γίνει πλέον δυσεύρετο).
  4. Επανέκδοση του βιβλίου «Χρυσόστομος ο Σμύρνης» του Κ. Πολίτη, ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» το 1936 και δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Γενικές Πληροφορίες

Διεύθυνση: Σκάλα Λουτρών Λέσβου, Τ.Κ. 81100

Τηλ: 22510 91231, 697 464 0419

Ε-mail: delfini33@gmail.com