Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης

Ένα παράθυρο στην γεωλογική ιστορία του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βρίσκεται στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους, ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Εντυπωσιάζει η πληθώρα των απολιθωμένων κορμών, οι οποίοι συγκροτούν ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη μας.

Ο πρώτος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου είναι αφιερωμένος στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και την εξέλιξη των φυτών. Μέσα από σπάνια απολιθωμένα προβάλλεται η εξέλιξη των φυτών στη γη και η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους. Στην αίθουσα εξέλιξης του Αιγαίου μέσα από εντυπωσιακές μακέτες προβάλλονται τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Στους χώρους του Μουσείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σεισμική τράπεζα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών.

Κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και ποικίλες εκδηλώσεις. Οργανώνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης» αλλά και η Γιορτή Αγροτουρισμού. Καθόλη τη διάρκεια του έτους υλοποιούνται πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες αλλά και θερινά, ειδικά και θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17) λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με κύριο στόχο την παροχή πληροφοριών σε όλους τους επισκέπτες, ειδικές εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και τη διάθεση ενημερωτικού υλικού.

Τηλ: 2251047033
Email: lesvospf@otenet.gr