Αντώνης Πρωτοπάτσης

O Αντώνης Πρωτοπάτσης ήταν Έλληνας ζωγράφος, λογοτέχνης και σκιτσογράφος.

Γεννήθηκε to 1897 στο προάστιο Ακλειδιού της Μυτιλήνης. Το 1914 γράφτηκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αποχώρησε όμως μετά από ένα χρόνο φοίτησης και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου συνεργάστηκε με διάφορα τοπικά έντυπα.

Σύντομα οι ικανότητες του στο σκίτσο έλαβαν ευρεία αναγνώριση με αποτέλεσμα να συνεργαστεί στις εφημερίδες Ταχυδρόμος των Στρατή Μυριβήλη και Θ. Λευκία. Το 1922 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι όπου εργάστηκε ως σκιτσογράφος και γελοιογράφος σε σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά όπως η Λε Φιγκαρό, η Λε Ζουρνάλ, η Les Nouvelles literaires κλπ., ενώ το 1925 ανέλαβε πρόεδρος του Συνδέσμου Σκιτσογράφων Αθηναϊκών Εφημερίδων, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1939 όπου και έζησε μέχρι το θάνατο του το 1947. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργαζόταν ως σκιτσογράφος στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Ελεύθερη Ελλάδα και Μάχη, ενώ ήταν μέλος του ΕΕΤΕ.

Ο Πρωτοπάτσης υπέγραφε τα έργα του (ζωγραφιές, σκίτσα, χαρακτικά κλπ.) με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Pazzi. Επίσης ασχολήθηκε με το δοκίμιο, την ποίηση και τις μεταφράσεις. Έργα του εκτέθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ( Γαλλία και Αίγυπτος ).