Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς»

Στις 11 Νοεμβρίου 2009 29 λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας υπέγραψαν σαν ιδρυτικά μέλη το καταστατικό και στις 30/4/2010 ακολούθησε η αναγνώριση του Σωματείου με την επωνυμία: «Ορειβατικός – Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου για την προστασία του Περιβάλλοντος και την διάδοση του Πολιτισμού “ΟΡΕΙΑΣ”».

Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, ο σύλλογος μας μετράει πάνω από 150 μέλη, τα οποία κάθε χρόνο τον Οκτώβρη περιμένουν να ανοίξει η “Πεζοπορική Σεζόν” του “Ορειάς” η οποία τελειώνει κατά τον Μάϊο. Στην διάρκεια αυτών των μηνών πραγματοποιούνται περίπου 30 κυριακάτικες πεζοπορικές εξορμήσεις.

Ο “Ορειάς” δίνει έμφαση στην καλλιέργεια των γενικών αρχών της πεζοπορίας και ορειβασίας, σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία, στην πνευματική καλλιέργεια των μελών του, στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, στην διάδοση της λαογραφικής παράδοσης της Λέσβου και της Ελλάδος γενικότερα, όπως επίσης στην ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Επίσης γίνονται προσπάθειες όχι μόνο για την φύλαξη, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας και του ελληνικού χώρου γενικότερα αλλά και για την καλλιέργεια αισθήματος σεβασμού προς αυτό, με επακόλουθο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης τόσο των μελών του συλλόγου όσο και των κατοίκων.

Ο πεζοπορικός μας σύλλογος προχώρησε στο πέρασμα των δέκα χρόνων ύπαρξης του όχι μόνο στην πραγματοποίηση των τακτικών πεζοπορικών εξορμήσεων του αλλά και στην διοργάνωση, άλλων διαφορετικών, δράσεων.

Κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο συμμετέχουμε μαζί με άλλους λεσβιακούς συλλόγους στην αναδάσωση που διοργανώνεται από την Εθελοντική Ομάδα Αγία Μαρίνας και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών σε μία από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες του νησιού, στην χερσόνησο της Αμαλής.

Παράλληλα, μία που ο ελλαδικός χώρος αλλά και το νησί μας υποφέρει κατά τόπους από το σύγχρονο πρόβλημα της “ρύπανσης”, ο Σύλλογός μας προβαίνει σε καθαρισμούς, όπως π.χ. τον Ιούνιο 2019 στην εξαιρετική παραλία της Κάπης “Λαγκάδα”, δίπλα στο Γενί Λιμάνι και τον Οκτώβριο του 2020 στο όμορφο δασάκι του Κάστρου Μυτιλήνης στα “Τσαμάκια”.

Το 2019 λόγω του ότι το νησί μας είχε πολύ μεγάλη ανάγκη για αίμα συμμετείχαμε στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης (ΣΕΑΜ).

Κατά τους καλοκαιρινές μήνες, που δεν γίνονται οι τακτικές πεζοπορίες, προγραμματίζονται οι τόσο αγαπημένες στα μέλη μας νυχτερινές “υπό το σεληνόφως”.

Επίσης, μεγάλη απήχηση έχουν και τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, τα οποία συνδυάζονται με μικρές Πεζοπορίες, μπάνιο και άλλες δράσεις.

Τέτοιες εμπειρίες μας προσφέρουν και τα πολυήμερα ταξίδια εκτός Λέσβου. Τα Τελευταία χρόνια η παρέα του “Ορειάς” έπαιξε στα Χιόνια στη Τουρκία, γεύτηκε την μαστίχα στην Χίο όπου και συνάντησε παθιασμένους φίλους των μονοπατιών, απόλαυσε τα ψιλά βουνά της Ηπείρου με τα γεφύρια και τους ζεστούς ανθρώπους της, διέσχισε το φαράγγι του Βυρού, πήρε μέρος σε αυτοσχέδιο γλέντι σε χωριό της Πελοποννήσου στον εορτασμό της 25η Μαρτίου και κολύμπησε στα νερά του Ήφαιστου και των Καβείρων στη Λήμνο.

Συνοδοιπόροι στην παρέα μας, οι ακούραστοι πεζοπόροι-φωτογράφοι, οι οποίοι αποτυπώνουν την απαράμιλλη ομορφιά των εξορμήσεων μας με την δική τους ιδιαίτερη ματιά και αυτές οι ωραίες ματιές παρουσιάστηκαν στις δύο φωτογραφικές εκθέσεις του Αυγούστου του 2017 και του 2020.

Ανοιχτός στη κοινωνία ο σύλλογος γνωστοποιεί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του μέσω της ιστοσελίδας του (www oreias.gr), του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από κάθε προγραμματισμένη πεζοπορία πραγματοποιείται η λεγόμενη “δοκιμαστική πορεία”, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι η φύση έχει τους δικούς της νόμους και πάντα υπάρχει η περίπτωση να έχει καταστραφεί ένα μονοπάτι, να έχει κλείσει από βλάστηση η να έχει πλημυρίσει σε κάποιο σημείο, οπότε πρέπει να βρεθεί μία παράκαμψη η να καθαριστεί. Αυτό ισχύει ειδικά για μονοπάτια τα οποία δεν έχουν σήμανση. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο καθαρισμός στην περιοχή τη Κλειούς που έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των “10 Χρόνια Ορειάς”.

Να αναφέρουμε ότι το νησί μας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο από την UNESCO Γεωπάρκο, είναι προικισμένο με ένα ποικιλόμορφο περιβάλλον που προσφέρεται για πεζοπορία και διαθέτει εδώ και χρόνια ένα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, περίπου 260 χιλιομέτρων που όμως συχνά χρειάζεται συντήρηση για να μπορούμε όλοι μας, ντόπιοι και επισκέπτες να απολαύσουμε την υπέροχη λεσβιακή φύση.

Γενικές Πληροφορίες

Επίσημη Ιστοσελίδα: oreias.gr

Email: oreias.gr@gmail.com

Facebook: Πεζοπορικός σύλλογος Ορειάς