επιστροφή

Κρεβατοκάμαρα

εργαστηρι_1Η κρεβατοκάμαρα είναι διαμορφωμένη ως νυφική.
Στον τοίχο υπάρχει η φωτογραφία του γάμου, κρεμάστρα με κεντημένη τη λέξη «καλημέρα» και κάτω οι υφαντές πετσέτες και το λαβομάνο, μια κούπα και κανάτα για νερό. Το πρωί, όταν ξυπνούσε το ζευγάρι, η σύζυγος έριχνε νερό με την κανάτα για να νιφτεί ο άντρας και του έδινε πεσκίρι να σκουπιστεί.
Εδώ βρίσκεται και το μπαούλο με το οποίο ο γαμπρός έφερνε τα προικιά του: σεντόνια, κουβέρτες, χράμια, μαξιλάρια κι εσώρουχα. Στον τοίχο κρέμεται νυφικό από ταφτά χρώματος μπέζ και μαύρο γαμπριάτικο κουστούμι. Το νυφικό είναι πάνω από εκατό χρόνων ενώ το κουστούμι νεότερο.
Στον τοίχο είναι στερεωμένο το απαραίτητο εικονοστάσι, ξύλινο και μεγάλο, με όλους τους προστάτες αγίους της οικογένειας και η στεφανοθήκη. Οι δύο στεφανοθήκες είναι πάνω από εκατό χρόνων.
κρεβατοκάμαρα κρεβατοκάμαρα κρεβατοκάμαρα κρεβατοκάμαρα
Στα παράθυρα κρέμονται λευκές κουρτίνες με κοφτό κέντημα .
κρεβατοκάμαρα κρεβατοκάμαραΤο νυφικό κρεβάτι είναι σιδερένιο, πολύ παλιό και στολισμένο σαν να πρόκειται να ακολουθήσει ο γάμος, με τον κρεβατόγυρο πολύ προσεγμένο και κεντημένο στο χέρι - άλλοτε είναι πλεχτός – στρωμένο με το καλύτερο ζευγάρι σεντόνια που διέθετε η οικογένεια της νύφης με ατραντέ, πλεχτή στο χέρι κουβέρτα, η μαξιλαρομάνα, τα μαξιλάρια και τα φάκελα. Όλα είναι χειροποίητα με πλεχτό ατραντέ. Στα πόδια του κρεβατιού έβαζαν την πήλινη θερμοφόρα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Στον τοίχο πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού υπάρχει κεντημένος σταυρός και στα κάγκελα του κρεβατιού περασμένο σακουλάκι με σταυρολούλουδα.
κρεβατοκάμαραΔίπλα στο κρεβάτι μια πολύ παλιά ξύλινη κούνια, ψηλή στο ύψος του κρεβατιού για να μπορούν από κει να κουνούν το μωρό για να ησυχάζει. Στην κούνια κρέμονται και οι φασκιές, μακριές υφασμάτινες λωρίδες με τις οποίες τύλιγαν σφιχτά το μωρό.
κρεβατοκάμαραΣτον τοίχο κρέμονται η υφαντή νυχτικιά, η ρόμπα και ο σκούφος του άντρα, ολομέταξες γυναικείες νυχτικιές που από την αρχή ως το τέλος είναι φτιαγμένες στο χέρι, μπούστα με κοφτό κέντημα και εσώρουχα από μεταξωτό υφαντό ύφασμα με κοφτό κέντημα και δαντέλα χειροποίητη.

Στο δωμάτιο υπήρχε – τώρα λόγω στενότητας χώρου βρίσκεται στο διάδρομο – η ντουλάπα της νύφης με την προίκα της: σεντόνια, τραπεζομάντηλα, κεντήματα.