1

Υιοθεσίες Ζώων Συντροφιάς

Υιοθεσία

Ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα υιοθετούν αδέσποτα ζώα από καταφύγιο (δημοτικό ή διαδημοτικό ή φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτη φιλόζωου) ή που διαμένουν σε ανάδοχο, υπογράφοντας σχετική σύμβαση υιοθεσίας με το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο αδέσποτο ζώο. Μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας, τα ανωτέρω πρόσωπα μεριμνούν άμεσα για την επικαιροποίηση των στοιχείων στο ΕΜΖΣ. Επιτρέπεται, επίσης, η υιοθεσία αδέσποτου ημίαιμου ζώου, σημασμένου ή μη, που περισυλλέγεται από ενδιαφερόμενο. Για τον σκοπό αυτόν, ο ενδιαφερόμενος μεριμνά για την άμεση σήμανση του ζώου στο όνομά του σε περίπτωση μη σημασμένου, άλλως για τη μεταβολή των στοιχείων του ζώου στο ΕΜΖΣ.

Από 31/3/2023 θα λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση adoptastray.gov.gr  η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας του ΕΜΖΣ.

Επειδή αυτή η πλατφόρμα δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί και παράλληλα υπάρχουν αιτήματα δημοτών στο Δήμο μας, ενημερωθήκαμε από τη γενική γραμματεία προστασίας ζώων συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι μπορούμε τις περιπτώσεις των προς υιοθεσία ζώων, να τις αναρτούμε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας (https://www.mytilene.gr/2022/12/06/diacheirisi-zoon-syntrofias-yiothesie/) . Για επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο e-mail adespotakia.dimosmytilinis@gmail.com

Αναδοχή

«Ανάδοχος» ορίζεται  το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα ή περισσότερα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έως ότου αυτά υιοθετηθούν. Ο ανάδοχος μπορεί να επιλέγεται από τον δήμο ή τα φιλοζωικά σωματεία και τις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εγγράφονται στο ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, καθώς και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μεταξύ του αναδόχου και του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του φυσικού προσώπου υπογράφεται σύμβαση αναδοχής, στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η αναδοχή λήγει είτε με την υιοθεσία του ζώου είτε με επιστροφή του στον δήμο ή το φιλοζωικό σωματείο ή τη φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία έχει συμβληθεί κατά περίπτωση ο ανάδοχος.

ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ – ΑΝΑΔΟΧΗΣ