1

Επικίνδυνα Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς

Σε περίπτωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (γάτες, σκύλοι) φερόμενων ως επικίνδυνων ή επιθετικών, ενημερώστε άμεσα το Τμήμα Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε  να υποβάλλετε τέτοιου είδους αιτήματα – καταγγελίες:

1) με γραπτή ενυπόγραφη αναφορά στο πρωτόκολλο του Δήμου

2) με γραπτή ενυπόγραφη αναφορά στα κοινοτικά καταστήματα στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου

3) μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στον ιστότοπο του Δήμου και οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο (π.χ. σχετικά αρχεία ή φωτογραφίες) θα στέλνονται στο email του Δήμου dimos@mytilene.gr.

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφο 8 του Ν. 4830/2021, σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, Πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, η οποία αξιολογεί ξεχωριστά την κάθε περίπτωση και αποφασίζει για το αν είναι ή όχι επιθετικό/επικίνδυνο ένα ζώο συντροφιάς και τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Στην Πενταμελή Επιτροπή μετέχουν:

α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είναι εγγεγραμμένα στο ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 του άρθρου 2 (Ν. 4830/2021) και δραστηριοποιούνται στον δήμο.

(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.

(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Στην περίπτωση, που στο πλαίσιο της Πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 8 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή (τριμελής επιτροπή), που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:

(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.

(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.

(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.