1

Νομοθεσία Αδέσποτα

Η ευζωία των ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) και ο περιορισμός και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, μπορεί να έρθει ΜΟΝΟ με τη συνεργασία Δήμου – Δημοτών.

Όλα τα ζώα συντροφιάς είχαν κάποτε ιδιοκτήτη που είτε τα εγκατέλειψαν, είτε τα άφησαν να αναπαραχθούν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τα μικρά τους (κουτάβια – γατάκια).

Μόνο με υπευθύνους δημότες και υπευθύνους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα καταφέρουμε κάποια μέρα να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα στο δρόμο να υποφέρουν, επειδή κανένα ζώο δεν πρέπει να κρυώνει, να πεινάει ή να βασανίζεται.

Ο Δήμος από την πλευρά του θα πρέπει να βρει (σε συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων και τους δημότες) και να στειρώσει όλα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι , γάτες) και από την πλευρά τους οι δημότες θα πρέπει να τσιπάρουν , να στειρώσουν και να δηλώσουν όλα τα κατοικίδιά τους στο Δήμο.

Η ευζωία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που διαχειρίζεται ο δήμος, προτού αυτά δοθούν σε ανάδοχο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, να στειρώνονται, να αποπαρασιτώνονται, να εμβολιάζονται, να σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και να καταγράφονται στο ΕΜΖΣ και μεταβατικά στην διαδικτυακή βάση του ΥΠΑΑΤ,  ως αδέσποτα. 

Στην περίπτωση που ο δήμος έχει συνάψει έγγραφη συμφωνία με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, και εφόσον στις δράσεις διαχείρισης που αναλαμβάνει το φιλοζωικό συμπεριλαμβάνεται η εύρεση αναδόχου, δύναται, δυνάμει των όρων της έγγραφής συμφωνίας, να γίνει αλλαγή στην διαδικτυακή βάση από «αδέσποτο» του δήμου σε «αδέσποτο» του φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την αναδοχή και την υιοθεσία.

Οι Δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα και στους αναδόχους και να καλύπτουν πλήρως κτηνιατρικά τα ζώα σε αναδοχή.

Καταγραφή

Από 31/3/2023 θα λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση pet.gov.gr το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ). Εκεί θα «στεγαστούν» όλες οι σχετικές πληροφορίες, δικαιολογητικά, αποθετήρια διαβατηρίων, αλλά και ο ιατρικός φάκελος κάθε ζώου.

Μέχρι τότε συνεχίζει τη λειτουργία της η Βάση Δεδομένων Σήμανσης & Καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους στην οποία οι πιστοποιημένοι κτηνίατροι καταχωρίζουν υποχρεωτικά τα στοιχεία αναγνώρισης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς και το σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισής τους (τσιπ) καθώς και τα στοιχεία των ιδιοκτητών.

Στο Δήμο Μυτιλήνης τηρείται ειδικό μητρώο καταγραφής δημοτών που είναι ιδιοκτήτες (κηδεμόνες) ζώων συντροφιάς. Είναι υποχρεωτικό να δηλώσετε το κατοικίδιό σας στο μητρώο δεσποζόμενων ζώων του δήμου σας, καταθέτοντας ή αποστέλλοντας ταχυδρομικώς με απόδειξη, αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου σας (σκύλου ή γάτας) το οποίο εκδίδει ο κτηνίατρός σας, αφού καταχωρήσει τον αριθμό μικροτσίπ στην ειδική πλατφόρμα που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.