1

Νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα του Κτηματολογίου στη Λέσβο

Σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυτιλήνης σύσκεψη με θέμα «Πρόοδος και βελτίωση της διαδικασίας επαναχωροθέτησης κτηματογραφημένων ακινήτων σε περιοχές της νήσου Λέσβου».

Στη σύσκεψη, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Θ. Λιβάνιου, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσώλης, με επταμελές υπηρεσιακό κλιμάκιο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου και ο Δήμαρχος κ. Στρατής Κύτελης με την Επιτροπή του Κτηματολογίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου ενημέρωσε τους παριστάμενους για την σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση και το επιχειρησιακό πλάνο υλοποίησής της. Οι βασικές αρχές της προτεινόμενης νομοθέτησης είναι οι εξής:

  1. Η μη εμφάνιση των ομόρων ιδιοκτητών, κατά τη φάση της αυτοψίας, δεν θα επηρεάσει την πρόοδο της διαδικασίας διόρθωσης για τους συνεπείς ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις αυτοψίες.
  2. Ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα αναλάβει το κόστος κάθε συμπληρωματικής εργασίας που θα απαιτηθεί.
  3. Για την ολοκλήρωση του έργου της επαναχωροθέτησης, λαμβανομένων υπόψη και των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, θα δοθεί η αναγκαία παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν την οριστικοποίησή τους.