1

Κωνσταντινούπολη: Παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του «Δικτύου των Βαλκανικών Πόλεων»

Στην Κωνσταντινούπολη, το διήμερο, 29 και 30 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του «Δικτύου των Βαλκανικών Πόλεων» και υπογράφηκε η Τελική Διακήρυξη, η οποία εμπεριέχει τα συμπεράσματα και τους στόχους του Συνεδρίου.

Όλοι οι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ενυπόγραφα να αναλάβουν, ως μέλη του παραπάνω δικτύου, τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διεκδίκηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προπάντων για τη διεκδίκηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, στην άλλοτε «μπαρουταποθήκη της Ευρώπης».

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας αυτού του Δικτύου και ήταν εκείνος που προσκάλεσε τους 23 Δημάρχους (2 έως 4 από κάθε κράτος) και τους συνεργάτες τους, από τις πιο σημαντικές πόλεις των Βαλκανίων. Από τη χώρα μας παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και της Μυτιλήνης, ως πρωτεύουσας του Αρχιπελάγους.

Παράλληλα, οι συνεργάτες των Δημάρχων αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις επί ζητημάτων που άπτονται της συνεργασίας των βαλκανικών πόλεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών και της λειτουργικότητας των πόλεων, μέσω της ανάπτυξης των συστημάτων της «έξυπνης πόλης». Στην συζήτηση αυτών των θεμάτων από το Δήμο Μυτιλήνης συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης και οι Αντιδήμαρχοι Στρατής Τζιμής και Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, εκφράζοντας τα κυρίαρχα συναισθήματα των Δημοτών, απηύθυνε ομιλία ως χαιρετισμό, που συζητήθηκε κατ’ εξοχήν από τους συνέδρους, γιατί, με περιεκτικό και σαφή λόγο, έθιξε συγκεκριμένα και ζέοντα ζητήματα της περιοχής μας.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου, όλοι οι Έλληνες Δήμαρχοι και οι συνεργάτες τους επισκέφθηκαν και ζήτησαν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Παναγιότατου Βαρθολομαίου.