1

Δωρεά σπανιότατου έργου του Θεόφιλου στο Δήμο Μυτιλήνης

Σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στο Παλαιό Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη και του φιλολόγου και υπευθύνου για την ετήσια έκδοση «Λεσβιακό Ημερολόγιο, Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός», Παναγιώτη Σκορδά, έγινε η παράδοση και παραλαβή ενός ξεχωριστού και ιδιαίτερης σπανιότητας έργου του Θεόφιλου.

Το έργο δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης η κα Μαρία Κοτοπούλη, για να εκτίθεται στο Μουσείο Θεόφιλου και το παρέδωσε στο Δήμαρχο ο κος Σκορδάς, οικογενειακός φίλος της δωρήτριας. Για την αποδοχή της δωρεάς έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το έργο είναι ζωγραφική σε γύψο, σχήματος οβάλ, με διαστάσεις 30Χ40 και απεικονίζεται ο Παύλος Μελάς. Πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο της δωρήτριας, από τα χρόνια των γονιών της στο Μεσαίο Χάλικα Μυτιλήνης.

Η Μαρία Κοτοπούλη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Αδέλφια της είναι η τραγουδίστρια και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου και ο αγιογράφος-ζωγράφος Νίκος Κοτοπούλης. Σπούδασε Θέατρο στη Σχολή Πέλου Κατσέλη και στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Σορβόνης. Παρακολούθησε τα μαθήματα του Θεάτρου των Εθνών και την τάξη Υποκριτικής στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Έχει εκδώσει έξι λογοτεχνικά βιβλία (μυθιστορήματα και διηγήματα). Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Η Λέξη», «Ελίτροχος», «Νέα Πορεία», «Φιλολογική Πρωτοχρονιά», «Έρευνα», «Εντευκτήριο» και συνεργάζεται με τα περιοδικά «diastixo» και «Περί ου».

Επίσης, συνεργάστηκε με το Γ’ Πρόγραμμα στην έκδοση «Ρήγας-Σολωμός. Εις Μνήμην» (1998), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Γράφει τακτικά στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο, Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά και δημοσιεύει βιβλιοκριτικές της στις εφημερίδες της Μυτιλήνης «Εμπρός» και «Δημοκράτης».