1

Ο Δήμος Μυτιλήνης προχωρά στην ψηφιοποίηση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της περιόδου 1949-2000

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συνυπέγραψε με την ανάδοχη εταιρεία «Αιγαίου Solutions A.E.» τη σύμβαση του έργου: «Τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και εισαγωγή σε βάση δεδομένων του Ιστορικού Αρχείου (αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Μυτιλήνης της περιόδου από 1949 έως 2000), με συμβατικό ποσό 65.826,209 € (αρχικού προϋπολογισμού, πριν από το διαγωνισμό, 73.689 €).

Είναι ένα έργο που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2018, και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, θα ψηφιοποιηθεί το Αρχείο αυτό (30.682 σελίδες), που βρισκόταν σε κίνδυνο, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου, ώστε να είναι προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο ψηφιακά (ηλεκτρονικά) από οποιονδήποτε χρήστη, κυρίως από τον ιστορικό μελετητή.

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής «με το έργο αυτό θα διατηρηθεί εσαεί ένα μέρος της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης των δημοτών της Μυτιλήνης και γενικότερα του νησιού μας. Έτσι, αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων με κοινωνικο-πολιτικό, οικονομικό και πολεοδομικό περιεχόμενο, με βάση τις οποίες έγινε η οποιαδήποτε ανάπτυξη της πόλης μας, θα γίνουν αντικείμενο έρευνας και μελέτης από τον ιστορικό του μέλλοντος. Για να πιάσουμε, όμως, από την αρχή το «νήμα της Ιστορίας» των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, ευχής έργο θα είναι να αναζητηθεί και να ψηφιοποιηθεί, μέσω νέου ευρωπαϊκού προγράμματος, το ανάλογο αρχείο των προηγούμενων ιστορικών περιόδων, του οποίου ένα μεγάλο μέρος του χάθηκε, κυρίως κατά τα «δίσεκτα» χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου».