1

Απάντηση στα ανακριβή της υπόθεσης εγκατάστασης κεραίας στο Βουναράκι

Με αφορμή τα όσα ανακριβή είδαν το φως της δημοσιότητας σε κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, για την υπόθεση της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όπου η παραπληροφόρηση περισσεύει, με όσα γράφονται και λέγονται για την εμπλοκή της  υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου Στρατή Κύτελη, που «παρουσιάζεται» μάλιστα να έχει βάλει «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των ίδιων των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, σημειώνει ότι:

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, καμιά εμπλοκή δεν είχε με την υπόθεση εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Βουναράκι, ούτε καμιά υπογραφή έβαλε «φαρδιά πλατιά» για την αδειοδότησή της, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Τα εν λόγω δημοσιεύματα που εμπλέκουν το Δήμαρχο και την Πολεοδομία, επικαλούμενα δήθεν δηλώσεις διαμαρτυρομένων κατοίκων, είναι φανερό ότι δεν στοχεύουν στην έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά στην παραπληροφόρηση και στη διαστρέβλωση των δεδομένων, διαφορετικά θα έκαναν τον κόπο, να διασταυρώσουν τις όποιες καταγγελίες, πριν άκριτα τις δημοσιοποιήσουν, «εκθέτοντας» για παραλείψεις την υπηρεσία Δόμησης και για δήθεν αναλγησία το Δήμαρχο.

Ομως τα στοιχεία και τα δεδομένα είναι αμείλικτα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη, όσους συνειδητά παραπληροφορούν δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις για τη στάση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προβλεπόμενα για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο στο Βουναράκι, αλλά παντού, η αίτηση για την έκδοση διοικητικής πράξης για «έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας»- όπως η προκείμενη υπόθεση- υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών (e-Αδειες)  από τον κάτοχο ή κύριο της κατασκευής κεραίας και εκδίδεται αμέσως μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Κατόπιν των ανωτέρω, εκδόθηκε η  με α/α 224311/14-04-2021 πράξη που αφορά την έγκριση δομικών κατασκευών εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας WIND με ευθύνη του μηχανικού. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης, ύστερα από καταγγελία των κατοίκων της περιοχής που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της εκδοθείσας πράξης και προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, διέταξε με το έγγραφο της 3308/5-7-2021, τη διακοπή των εργασιών. Αυτό όφειλε να κάνει προσωρινά και αυτό έκανε. Ωστόσο, όπως η Διεύθυνση Δόμησης σημειώνει στην ενημέρωσή της: « Σύμφωνα με την παρ 3 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017 η υπηρεσία μας προέβη στον έλεγχο νομιμότητας της παραπάνω πράξης. Από το έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω πράξη εκδόθηκε νόμιμα και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 “έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας” του ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167/α/30-10-2019)», κατόπιν τούτων δεν είχε κανένα δικαίωμα να προβεί σε ανάκληση των εργασιών, γιατί αυτό δεν θα ήταν σύννομο.

Στη δε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με το Δήμαρχο πριν μερικές μέρες, αφού τους επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά εμπλοκή, ούτε και αρμοδιότητα για την έγκριση εγκατάστασης της κεραίας, τους υπέδειξε να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρίας. Ομως και αυτά όταν εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές κατέπεσαν, γιατί από τη στιγμή που υπήρχαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες αδειοδοτήσεις, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη.

Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έκαναν αυτό που νομίμως περνούσε από το χέρι τους, να εξετάσουν δηλαδή αν συντρέχει κάποια παρανομία. Ολα τα άλλα που λέγονται ή διαρρέονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες που η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται και κρίνει. Είναι πάντως σκόπιμο, πέρα από τις όποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις, η κοινή γνώμη, αλλά κυρίως οι ανήσυχοι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της περιοχής οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια των γεγονότων. Και σε αυτό στοχεύει και η παραπάνω ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου.