1

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τη θλιβερή Επέτειο της Κύπρου

Η 20η Ιουλίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και μνήμης για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και τους αγνοούμενους της εισβολής του «Αττίλα», που ακόμη οι δικοί τους άνθρωποι «αναζητούν».

 Τα 47 χρόνια που έχουν περάσει από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν εξασθένησαν ούτε κατ΄ ελάχιστον τη μνήμη της τραγωδίας της 20ης Ιουλίου του 1974, που βύθισε στο πένθος τους συγγενείς των πεσόντων και μετέτρεψε από τη μια μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες χιλιάδες οικογένειες, στην ίδια την πατρίδα τους.

Η θλιβερή αυτή «Μαύρη Επέτειος» αποτελεί ημέρα χρέους του οικουμενικού ελληνισμού, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, που παραμένει ακόμη διχοτομημένη και με την προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχώς παρούσα. Το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης με το νησί ενωμένο παραμένει ισχυρό, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Οι Έλληνες είμαστε πάντα στο πλευρό των αδελφών μας Κυπρίων, ενισχύοντας τη συμπαράσταση μας στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζουμε την διεκδίκηση μιας βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης, μια λύση που θα βάζει τέλος στην κατοχή και θα επανενώνει τη Μεγαλόνησο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Με την ευκαιρία της θλιβερής αυτής επετείου στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης και στην αδελφοποιημένη με το Δήμο Μυτιλήνης πόλη της Πάφου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του Δικτύου Πάφου Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας, με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων αμέσως μόλις οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.