1

Η Μυτιλήνη αλλάζει: Δύο συν ένα έργα πνοής

Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπέγραψε την έγκριση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. δύο σπουδαίων έργων, που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την πόλη της Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, του Αντιδημάρχου Έργων Στρατή Τζιμή και του Προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής, Πλακωτάρη Γεωργίου.

Τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (2014-2020) της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μυτιλήνης, είναι:

1. Η Ανάπλαση της οδού Κουντουριώτη (Προκυμαία) και η Πλατεία Σαπφούς, προϋπολογισμού 6.726.000 € .

Σε αυτό το έργο, που είναι το σημαντικότερο, προβλέπεται:1) επίστρωση των πεζοδρομίων με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. 2)Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίαση τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, καθώς και διάφορα καθιστικά περιμετρικά της Προκυμαίας. 3)Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. 4)Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.5)Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. 6)Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

2.Δημιουργία πάρκου εκδηλώσεων στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην Στάβλοι).

Σε ένα οικόπεδο 3 στρεμμάτων που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και κοντά στο παλιό Λιμάνι της Επάνω σκάλας θα κατασκευαστεί Πάρκο Εκδηλώσεων με τη δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου και χώρου στάθμευσης 25 αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 1.119.000 €. Στο χώρο κάτω από το αμφιθέατρο θα υπάρχουν: WC ανδρών γυναικών και ΑΜΕΑ, καθώς επίσης μια αποθήκη υλικού εκδηλώσεων και ένα χώρος εγκαταστάσεων Η/Μ. Η συγκεκριμένη χρήση θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτών εκδηλώσεων, που σήμερα δεν υπάρχει στην πόλη μας. Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου, που σήμερα κατασκευάζεται από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στην συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε συμπληρωματικά ότι, πριν από μία εβδομάδα υπογράφηκε, η χρηματοδότηση από το ίδιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ενός άλλου σπουδαίου έργου:

3. Η δημιουργία Πάρκου Αναψυχής στη θέση Αγ. Κυριακή (παλιά Χωματερή).

Στη θέση Αγία Κυριακή και στα όρια της Πόλης εκεί, όπου βρισκόταν η παλιά χωματερή, σε γήπεδο 45 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί Πάρκο Αναψυχής, όπου θα περιλαμβάνει 2 γήπεδα Μπάσκετ-Βόλεϊ, ένα γήπεδο 5Χ5 , χώρος με όργανα υπαίθριας γυμναστικής , παιδική χαρά και χώρος ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών, πίστα ΒΜΧ και Skate. Επίσης, θα δημιουργηθούν δυο διαδρομές μια 400μ και μία μεγαλύτερης δυσκολίας 1100 μ. για περίπατο , τζόκινγκ και ποδήλατο. Εντός του χώρου αυτού θα κατασκευαστούν 3 κτίρια: ένα κτίριο Αποδυτηρίων ένα κτίριο γραφείου Διοίκησης και Ιατρείου και ένα κτίριο εκδηλώσεων. Ακόμα, θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μοτοσυκλετών και λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Σε όλο το γήπεδο θα γίνουν φυτεύσεις με διάφορα φυτά δημιουργώντας θεματικούς κήπους ανάλογα τον προσανατολισμό τους. Επίσης, θα γίνει φύτευση μεγάλων δένδρων, προκειμένου ο χώρος να προστατευτεί από τον άνεμο και τον ήλιο με φυσικό τρόπο.

Ο Περιφερειάρχης, κ . Μουτζούρης, αφού συγχάρηκε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής, δήλωσε ότι « είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που υπογράφει την έγκριση χρηματοδότησης αυτών των έργων που αλλάζουν την πόλη μας. Μάλιστα, επισήμανε, ακόμη, ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης».

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, συγχάρηκε την Τεχνική Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τα μεγάλα έργα που σχεδίασαν και τα ολοκλήρωσαν στο στάδιο της έγκρισης. Ήταν έργα που ήταν όραμα της Δημοτικής μας Αρχής και εκπονήθηκαν «από το μηδέν».

Ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής, δήλωσε ότι: «τα έργα αυτά, είναι το αποτέλεσμα αυτό μιας τεράστιας επιστημονικής και πολιτικής διεργασίας της μελετητικής ομάδας και της Δημοτικής Αρχής Κύτελη. Ευχαρίστησε τις Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες και προπάντων τους μηχανικούς τους κ. κ. Α. Παπαχριστοφόρου, που ήταν ο επικεφαλής της Τεχνικής Ομάδας, τον αρχιτέκτονα κ. Άρη Πέτρου, την Αρχιτέκτονα κα. Μαρία Σαρόγλου, την κα. Άννα Γιαννακού, κ. τον κ. Σέντα Ερμ., τον κ. Νίκο Αποστολέλλη, την κ. Ζωή Ανατολίτη, την κ.Ελπίδα Αβαγιαννού και τον αρχιτέκτονα Σ. Αξιώτη, οι οποίοι πραγματικά επιτέλεσαν ένα σπουδαίο έργο».

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι «επιτελέστηκε με τη βοήθεια όλων ένας πραγματικός άθλος. Τα έργα αυτά θα αλλάξουν την πόλη μας. Συγχάρηκε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που κυριολεκτικά έδειξαν μεγάλη προθυμία και στήριξαν με το λόγο και την ψήφο τους αυτά τα έργα».

Τέλος, ο κ. Πλακωτάρης ως Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής δήλωσε ότι «νιώθει υπερήφανος που συνέβαλε στην όλη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης αυτών των σπουδαίων έργων».

Η συνέντευξη του Τύπου έκλεισε μετά από μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις-απαντήσεις που απηύθυναν οι δημοσιογράφοι στα πολιτικά πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης.