1

Αποφάσεις του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης (07-06-21)

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης συνεδρίασε τη Δευτέρα 7/6 με τηλεδιάσκεψη, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, βάσει των κείμενων διατάξεων κι αποφάσισε μεταξύ άλλων την εισήγηση πρότασης προς το Δήμο Μυτιλήνης, σχετικά με τη χρήση του νέου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου περιφερειακά του Κάστρου Μυτιλήνης, που σύντομα θα αποδοθεί επίσημα στο κοινό.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και τον πολιτισμό της το οποίο οι δημότες, μετά από πολλούς μήνες καραντίνας λόγω της πανδημίας, θέλουν να απολαύσουν. Ωστόσο οφείλουμε να διευκολύνουμε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα) κι ως εκ τούτου προτείνουμε να εφαρμοστούν τα εξής:

– Να δημιουργηθούν 30 τουλάχιστον θέσεις στάθμευσης οχημάτων απέναντι από την είσοδο της πλαζ (6 εξ αυτών να ανήκουν με σήμανση σε ΑΜΕΑ).
– Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ως τις 8μμ να εισέρχονται με ήπια ταχύτητα ως την είσοδο της πλαζ και να σταθμεύουν με προτεραιότητα σε ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους ή έχοντες δυσκολία στην κίνηση, οικογένειες κλπ. Όσοι δεν βρίσκουν θέση στάθμευσης να παρκάρουν εξωτερικά του δρόμου ή στο λιμάνι. Εννοείται η ελεύθερη πρόσβαση οπουδήποτε και ανά πάσα ώρα στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, ΠΥ, ΕΛΑΣ).
– Τα δίκυκλα να μην εισέρχονται στον δρόμο αλλά να σταθμεύουν σε ειδικά οριοθετημένο χώρο, μετά το Άγαλμα της Ελευθερίας.
– Το πάρκινγκ στο λιμάνι για τους λουόμενους με εισιτήριο της πλαζ, να είναι ελεύθερο.
– Mini-bus να μεταφέρουν άνευ κόστους τους πολίτες, με μεγάλη συχνότητα, από την πλατεία Σαπφούς, με στάση στο πάρκινγκ λιμανιού, ως την πλαζ. Τα mini-bus να μπορούν να συνεχίζουν ως τη Φυκιότρυπα. Η κίνηση των mini-bus να επιτρέπεται και για τα ταξί.
– Στις 8μμ ο δρόμος στο σύνολο του να κλείνει για όλα τα οχήματα και να παραδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
– Να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση για την τήρηση της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης παραβατικότητας και της ήπιας κυκλοφορίας των οχημάτων ως την πλαζ.
– Να τοποθετηθούν κατάλληλες σημάνσεις-πινακίδες πληροφόρησης των πολιτών για τις κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες να μπουν στο Άγαλμα Ελευθερίας και στο ύψος της εισόδου της πλαζ και να διαχωρίζεται ο ποδηλατόδρομος από τον δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με πλαστικούς οριοδείκτες.

Επιπλέον, συστήνουμε απαραιτήτως:

– Καθαρισμό και φωτισμό του άλσους Τσαμάκια και διαχείρισή του με απόδοση του προοπτικά σε εθελοντικούς φορείς με ξύλινα λυόμενα.
– Να μπουν επαρκείς κάδοι και καλαθάκια απορριμμάτων κατά μήκος όλου του περιφερειακού δρόμου. Πρόβλεψη καθημερινού καθαρισμού του άλσους και του πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου.

Αναφορικά με την επικείμενη πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης στα Λαδάδικα, η Δ/Κ Μυτιλήνης εκφράζει τη θετική στάση και συμπαράσταση προς τους πληττόμενους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και ψυχαγωγίας, ζητώντας όμως από το Δήμο Μυτιλήνης ως προϋποθέσεις i) τις σύμφωνες γνωμοδοτήσεις ΕΛ.ΑΣ., Π.Υ. και ΕΚΑΒ, ii) την ανάπτυξη σχεδίων χώρων και την εφαρμογή οριοθέτησης της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τους καταστηματάρχες, βάσει κανόνων, ώστε να διατίθεται επαρκής ελεύθερος χώρος κίνησης για τους πεζούς και iii) την ενημέρωση της Κοινότητας για το διατεινόμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) που θα συμπεριλάβει τη συγκοινωνιακή μελέτη του Ιστορικού Κέντρου και της Αγοράς της πόλης που έχει αιτηθεί η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης από το Δήμο Μυτιλήνης.

Επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας συναντήθηκαν με τον Τεχνικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ κο Παρασκευά Φυνδανή, στον οποίο τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής του έργου του βιολογικού καθαρισμού των νότιων προαστίων της πόλης με παράλληλη διερεύνηση χρηματοδότησής του με τη συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και την ένταξη του συνόλου του αποχετευτικού δικτύου της πόλης σε κεντρική διαχείριση στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού ώστε να αποφεύγονται η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος από υγρά αστικά απόβλητα κι η έκλυση δυσάρεστων οσμών σε διάφορα σημεία της πόλης μέσα από αγωγούς και κανάλια ομβρίων υδάτων.

Τέλος, την προηγούμενη Δευτέρα 7/6, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης συμμετείχε σε σύσκεψη στο παλιό Δημαρχείο υπό τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής και εμπλεκόμενους φορείς (Ελληνική Αστυνομία, Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα») αναφορικά με παραβατικές συμπεριφορές ομάδων ΡΟΜΑ σε διάφορα σημεία στην πόλη καθώς και πρόκληση προβλημάτων με θόρυβο, ρύπανση και φθορές σε πλατείες της πόλης τις μεταμεσονύχτιες ώρες από ομάδες νεαρών ατόμων. Ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της Αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή των παραβατικών συμπεριφορών με ενίσχυση της παρουσίας και των ελέγχων στην πόλη και σε κάθε περίπτωση τη συνεχή κι αδιάλειπτη συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων με στόχο
τη νομιμότητα αλλά και την ισονομία των πολιτών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Δ/Κ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΓΛΟΥ