1

Μεταναστευτικό, τουρισμός και γερμανικές αποζημιώσεις στο επίκεντρο συνάντησης του Δημάρχου Μυτιλήνης με αντιπροσωπεία της Γερμανικής Αριστεράς

Tον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο αντιπροσωπεία του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke», με επικεφαλής την Πρόεδρο του Κόμματος, Janine Wissler, την οποία συνόδευαν οι βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς Gökay Akbulut και Michel Brandt. Παρούσες στη συνάντηση ήταν και η Sofia Leonidakis, μέλος του Κοινοβουλίου Βρέμης και η Μαρία Οσάνα, Διευθύντρια του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ». Η πολυμελής αντιπροσωπεία του Γερμανικού κόμματος της Αριστεράς και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, επισκέπτεται το νησί μας για να ενημερωθεί, μεταξύ των άλλων, για την κατάσταση του μεταναστευτικού που επικρατεί στη Λέσβο.

Κατά τη συνάντηση με την γερμανική αντιπροσωπεία, ο Δήμαρχος, αφού υπογράμμισε την ανάγκη της επίσπευσης της αποσυμφόρησης του νησιού, ζήτησε τη συμβολή του γερμανικού κόμματος προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ε.Ε. συλλογικά, να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, ώστε να υπάρχει αναλογική κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης τους από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τη νέα δομή που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Λέσβο, με χρηματοδότηση της Ε.Ε., ο Δήμαρχος Μυτιλήνης διευκρίνισε ότι ο Δήμος είναι κάθετος στην ύπαρξη μόνιμων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, υποστηρίζοντας ότι η θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά μια προσωρινή μικρή και καλά ελεγχόμενη δομή, που θα στοχεύει στην υποδοχή και ταυτοποίηση των όποιων νεοεισερχόμενων στο νησί και στη γρήγορη απονομή ασύλου σε εκείνους που πληρούν τις προυποθέσεις.

Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στη γερμανική αντιπροσωπεία, υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης της γνωστής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιστροφή στη γείτονα χώρα όλων εκείνων που έχουν απορριφθεί οριστικά, ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που δεν φαίνεται να ενεργοποιεί η Τουρκία. Οπως επίσης και η τήρηση της ίδιας συμφωνίας στο σκέλος εκείνο που αφορά τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά μας.  Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας και ενδιαφέρει άμεσα το νησί μας, σημείωσε ο Δήμαρχος, γι’ αυτό και η τήρηση της συμφωνίας έχει να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην υπόθεση αυτή.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, με την ευκαιρία  της συνάντησης με την αντιπροσωπεία του κόμματος «Die Linke» της γερμανικής Αριστεράς, έθεσε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που αποτελεί αίτημα της ελληνικής πλευράς και κατά καιρούς έχει απασχολήσει και την ελληνική κοινή γνώμη, ζητώντας από τη γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να συμβάλει στην θετική ανταπόκριση του γερμανικού κράτους στο αίτημα αυτό του ελληνικού λαού.

Τέλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης προσκάλεσε μέσω της γερμανικής αντιπροσωπείας, τους Γερμανούς πολίτες να επισκεφθούν τη Λέσβο, η οποία έχει να επιδείξει ξεχωριστές ομορφιές, ως ένας τουριστικός προορισμός, που μπορεί, για όσους επιλέξουν να την επισκεφθούν και αυτήν την τουριστική περίοδο, να τους αφήσει μοναδικές εντυπώσεις.