1

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης με εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης για τις αποζημιώσεις

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μανώλη Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης, Βαγγέλη Κωνσταντίνου, παρουσία και των Προέδρων των Κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας, Γιάννη Μαστρογιάννη και Βαγγέλη Βιόλατζη, τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας και όχι μόνο.

Ο Δήμαρχος έθεσε στους εκπροσώπους του Υπουργείου την ανάγκη τροποποίησης της ΚΥΑ που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να συμπεριληφθούν και να μπορούν να αποζημιωθούν και περιπτώσεις που δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται, ενώ είναι δεδομένο ότι υπέστησαν ζημιές. Πρόκειται για περιπτώσεις που υπέστησαν ζημιές σε καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο τους και είναι άδικο να εξαιρεθούν.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, αφού αντίστοιχες αποζημιώσεις ζητούν και κάτοικοι των άλλων νησιών της περιφέρειας μας που υπέστησαν ανάλογες ζημιές, ζήτησε να βρεθεί ο τρόπος ώστε, έστω και μέχρι κάποιου ποσού, να μην αποκλειστούν οι κάτοικοι που βεβαιωμένα υπέστησαν ζημιές.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης δεσμεύτηκαν ότι θα επανεξετάσουν την εν λόγω ΚΥΑ που εκδόθηκε και ότι σε τροποποίησή της στο επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους αποζημιώσεων και οι περιπτώσεις εκείνων των κατοίκων, που με την ισχύουσα ΚΥΑ αποκλείονται. 

Ο Δήμαρχος και οι παριστάμενοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας ευχαρίστησαν τους δυο εκπροσώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και αναμένουν την διευθέτηση του αιτήματος, που αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον άδικο αποκλεισμό μιας σειράς πληγέντων, έστω και εν μέρει.