1

Ενέργειες του Δημάρχου Μυτιλήνης για την ίδρυση Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο Πλωμάρι

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, ζητά χρηματοδότηση για να εκπονηθεί μελέτη, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, που θα στεγαστεί στο δημοτικό ακίνητο της πρώην ραφινερί «Αφών Τσαραμύρση».

Το κτήριο είχε αγοραστεί από τον Δήμο Πλωμαρίου με χρηματοδότηση από το πρώην Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου καθολικός θεσμικός διάδοχος είναι η σημερινή Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το 2014, η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχε χρηματοδοτήσει τον  Δήμο Λέσβου με το ποσό των 50.000 ευρώ, προκειμένου να εκπονηθεί η σχετική μουσειολογική μελέτη. Για άγνωστους λόγους δεν εκπονήθηκε και κατά συνέπεια δεν έγινε η χρηματοδότηση.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης στην επιστολή του, αφού αναφέρει τα πολλαπλά οφέλη από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου και λαμβάνοντας υπόψη την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, ζητά την χρηματοδότηση: α) Για την μουσειολογική μελέτη και β) Για τη μελέτη επισκευής και διαρρύθμισης του κτιρίου ως «Μουσείο Ναυτικής Τέχνης & Ναυπηγικής Παράδοσης».

(Η φωτογραφία είναι από το plomarinews.gr)