1

Κοινή δήλωση των Δημάρχων Μυτιλήνης, Χίου και Ανατ. Σάμου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ε.Ε.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Στρατής Κύτελης, ο Δήμαρχος Χίου και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου και Μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Γιώργος Στάντζος, έκαναν την εξής δήλωση σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Είναι πλέον απόλυτα αποδεκτό από όλους, ότι κανένα κράτος της Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του αποτελεσματικά τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά απαιτείται κοινή αποφασιστική πολιτική, βασισμένη στην αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, με έμφαση στην φύλαξη των εξωτερικών Ευρωπαϊκών συνόρων και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Δυστυχώς, μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι το προτεινόμενο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, προωθώντας την απαλλαγή της πλειοψηφίας των κρατών μελών από το βάρος των ευθυνών τους και επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα κράτη πρώτης υποδοχής, βλάπτοντας τα εθνικά τους συμφέροντα, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε..

Το νέο Σύμφωνο χρήζει ουσιαστικών τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν με τρόπο που να διασφαλίζει τις κοινές αξίες της Ε.Ε., ενισχύοντας τους μηχανισμούς προστασίας των συνόρων μας. Είναι φανερό πως, το νέο Σύμφωνο για το άσυλο και την μετανάστευση, συνιστά αποδυνάμωση του σημερινού ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την αλληλεγγύη, την προστασία των συνόρων μας και τον ρόλο των ΜΚΟ.

Η Ελληνική Κυβέρνηση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πρέπει να καταψηφίσει το σχέδιο αυτό, προωθώντας τις θέσεις της, που δεν είναι άλλη από την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό το πνεύμα πρέπει να αποτυπωθεί στην νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά. Οι κάτοικοι των νησιών μας παραμένουν σε ετοιμότητα και εγρήγορση μέχρι την πλήρη απόσυρση όλων των επιζήμιων για τις ζωές μας διατάξεων του σχεδίου του νέου Συμφώνου».