1

Μία «έξυπνη» συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων

Τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε μία εποικοδομητική συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης με τον Δήμο Τρικκαίων και τα e-trikala. Ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Στρατής Τζιμής, μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου, Τάσο Μπαλή, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των e-trikala, Οδυσσέα Ράπτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας, για την αναβάθμιση των «έξυπνων» υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας του Δήμου Τρικκαίων.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης με «έξυπνες» εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας αποτελεί δέσμευση του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη και των συνεργατών του.

Λίγες μέρες μετά την εν λόγω επίσκεψη στα Τρίκαλα, χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί εσπευσμένα η συνεργασία των δύο Δήμων. Ο λόγος ήταν το lockdown, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες για την πόλη μας και νέες ανάγκες σε συμπολίτες μας, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν με την άμεση δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποστήριξης πολιτών, που λειτούργησε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής Δημότη. Ο Δήμος Μυτιλήνης αντέδρασε γρήγορα και κατάφερε να σταθεί δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη, με την «έξυπνη» πλατφόρμα υποστήριξης πολιτών, φροντίζοντας για τα φάρμακα, τα ψώνια, τη σίτιση και τις εξωτερικές δουλειές των ευπαθών ομάδων, παρέχοντας παράλληλα Ιατρικές Συμβουλές και Ψυχολογική Υποστήριξη.

Μία πρωτοβουλία που «αγκαλιάστηκε» από τους Δημότες και ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, τα e-trikala, την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού, Δήμητρα Αλεξανδρή και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Προστασίας «Βοήθεια στο Σπίτι», υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Βαρβαγιάννη. Μια προσπάθεια η οποία διακρίθηκε και σε Πανελλήνιο επίπεδο με το «Silver Award» (Ασημένιο Βραβείο) στην διοργάνωση «BEST CITY AWARDS 2020».

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την εθελοντική υποστήριξη των ιατρών, κας Χριστοπούλου και κας Λαγουτάρη, της ψυχολόγου κας Παπαχίου, όπως και του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά, για την διασύνδεση της πλατφόρμας του Δήμου μας με αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου και την εξασφάλιση της γρήγορης και ασφαλούς εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ένα χρόνο μετά, τη Δευτέρα 8/3/2021, ο Δήμος Μυτιλήνης υποδέχθηκε τον κ. Ράπτη, με αφορμή την παράδοση στους Δημότες της Μυτιλήνης, της νέας διαδικτυακής πύλης του Δήμου (www.mytilene.gr),η οποία εκτός των άλλων διαθέτει πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων των πολιτών, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη ολοκληρωμένη υποδομή παροχής «έξυπνων» υπηρεσιών στους Δημότες της Μυτιλήνης.

Η νέα διαδικτυακή πύλη αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο ενημέρωσης στην διάθεση του Δημότη, αλλά και του επισκέπτη. Ο Δήμος αναβαθμίζει την σχέση του με τον πολίτη, παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες και «έξυπνα» εργαλεία.

Το πρώτο βήμα του ψηφιακού σχεδιασμού του Δήμου Μυτιλήνης μπορεί να έγινε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς έως ότου φτάσουμε στην επιθυμητή «έξυπνη πόλη». Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός για την ένταξη νέων έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και οι υλοποιήσεις έργων συνεχίζονται από τα εξαιρετικά στελέχη του τμήματος Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Μυτιλήνης και του Προϊσταμένου, Μιχάλη Χτενέλλη.

Η νέα διαδικτυακή πύλη αποτελεί το κάλεσμα για τη δημιουργία μίας τοπικής κοινωνίας ενεργών πολιτών, που θα συμμετέχουν με τον τρόπο τους στην βελτίωση της ζωής στην πόλη μας και την ανάπτυξη του Δήμου μας.