1

Ψήφισμα Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για ΕΛΤΑ

Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης σχετικά με την συρρίκνωση των ΕΛΤΑ, το κλείσιμο υποκαταστημάτων και ουσιαστικά τον εξαναγκασμό εργαζομένων σε εθελούσια έξοδο/απόλυση ή μετάταξη, τονίζει και καταγγέλλει ότι, όπως για όλη τη χώρα έτσι και για την ακριτική πόλη μας, οι συνέπειες θα είναι η υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών και η αύξηση του κόστους τους για τους δημότες.

Η τραγική μείωση των ταχυδρομικών διανομέων στην πόλη μας με τη σύμπτυξη των προϋπαρχόντων αστικών και αγροτικών τομέων τα προηγούμενα χρόνια, έχει ως άμεση συνέπεια μικρός αριθμός εργαζόμενων να καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 30 χιλιάδες κατοίκους, μοιράζοντας λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφέλειας, αλληλογραφία τραπεζών και άλλων εντύπων, μικροδέματα, γράμματα και τον τοπικό τύπο.

Οι δε αγροτικοί διανομείς καλούνται να εξυπηρετήσουν χωριά από Μόρια, Παναγιούδα μέχρι Νέες Κυδωνίες, Κώμη, Λάρσο, Πυργί, Λουτρά, Χάλικες, Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Κράτηγο, Χαραμίδα, με τις εδαφικές, καιρικές ιδιαιτερότητες κ.λ.π. καλύπτοντας καθημερινά αποστάσεις 50-60 χιλιομέτρων. Η εντατικοποίηση θα έχει συνέπεια και στην ποιότητα της ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Η εκτίμηση μας είναι ότι αν συνεχίσουν να κλείνουν καταστήματα και μειωθεί ο αριθμός των ταχυδρόμων, επακόλουθο θα είναι η εισαγωγή νέων κριτηρίων για την παράδοση γραμμάτων και δεμάτων ανάλογα με το αν αυτό επιφέρει κέρδος και όχι η υποχρεωτική και καθημερινή παράδοση όπως γνωρίζαμε, αλλά όλο και περισσότερο βλέπουμε να σταματάει. Η εξέλιξη θα είναι να ακριβύνει η πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία. Όμως η καθολική υποχρέωση και δικαίωμα να φτάνει το ταχυδρομείο σε κάθε σημείο της χώρας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο, δεν μπορεί να συνδέεται με την «κερδοφορία». Άλλωστε, βιώσαμε όλοι πρόσφατα την κατάρρευση των ταχυδρομικών υπηρεσιών εταιριών, με απίστευτες καθυστερήσεις παραδόσεων που έφταναν μέχρι και μήνα από την αποστολή.

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αυτό που εκτιμάμε ως Κοινότητα, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει προς όφελος του δημότη η ενίσχυση και όχι ο μαρασμός κι απαξίωση των ΕΛΤΑ.

Η πανδημία ανέδειξε σε ακραίο βαθμό την αδιαμφισβήτητη ανάγκη που έχει σήμερα ο πολίτης για σύγχρονες γρήγορες, ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθολικές και προσβάσιμες σε κάθε περιοχή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Η ενίσχυση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την καθολική υπηρεσία και τη λειτουργία των ΕΛΤΑ, με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, σύγχρονες υποδομές, γραφεία, κέντρα διαλογής, οχήματα και μέσα που να διασφαλίζουν τη φτηνή και ποιοτική πρόσβαση του πολίτη σε ενιαία κοινωνική υπηρεσία ταχυδρομείου – ταχυμεταφορών σε κάθε πόλη και κάθε χωριό είναι το ζητούμενο και απαραίτητο.

Επί του σοβαρού αυτού θέματος καλούμε να πάρουν θέση ο Δήμος Μυτιλήνης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι λοιποί τοπικοί φορείς, Σύλλογοι, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο κλπ. ώστε να υπάρξει συλλογική αντίδραση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Δ/Κ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΓΛΟΥ