1

Ανάπλαση της Προκυμαίας Μυτιλήνης και της Πλατείας Σαπφούς

Σε μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στην πόλη της Μυτιλήνης, προχωρά ο Δήμος με την Ανάπλαση της Προκυμαίας και της Πλατείας Σαπφούς. Είναι ένα οραματικό έργο της Δημοτικής Αρχής Στρατή Κύτελη, που αλλάζει και αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης. Την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού, προϋπολογισμού 6.700.000 €, από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέβαλε, χθες, ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτηρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου, μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας, θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι «ένα από τα οραματικά μας έργα βαίνει προς υλοποίηση. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθούν και τα επόμενα μεγάλα και πρωτοποριακά έργα που θα καταθέσουμε για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τα οποία θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά τη Μυτιλήνη μας».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Στρατής Τζιμής, δήλωσε ότι «η μελέτη είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας επιστημονικής και πολιτικής διεργασίας της μελετητικής ομάδας και της Δημοτικής Αρχής. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι συνεργάτες μου που έφεραν σε πέρας σε μερικούς μήνες μια πολύ μεγάλη μελέτη με όλες τις αδειοδοτήσεις χωρίς δαπάνη για το Δήμο».

Η τεχνική ομάδα ήταν ο Πολιτικός Μηχανικός και ιθύνων νους, Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, ο Αρχιτέκτονας και Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, Άρης Πέτρου, ο Αρχιτέκτονας, Στρατής Αξιώτης, η Πολιτικός Μηχανικός, Άννα Γιαννακού, ο Μηχανολόγος, Ερμής Σέντας και η Μηχανικός, Ζωή Ανατολίτου, από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού.