1

Θέσεις Δήμου Μυτιλήνης για την επίλυση του μεταναστευτικού

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυτιλήνης, ανταποκρινόμενοι στην κρισιμότητα των στιγμών και στους σοβαρούς λόγους Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας που προέκυψαν για την πόλη της Μυτιλήνης, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο νησί μας γενικότερα, μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις που οδήγησαν στο κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας και την δημιουργία του νέου προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ, το οποίο έγινε σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, χωρίς καμία συναίνεση του Δήμου Μυτιλήνης, δηλώνουν κατηγορηματικά και απερίφραστα, την απόφαση τους να αναλάβουν στοχευμένες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές, για να συμβάλουν στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Πρώτη προτεραιότητα, ασφαλώς, είναι να εξασφαλιστεί για λόγους υγείας, ο υπεύθυνος έλεγχος όλων των μεταναστών για COVID-19. Η νέα προσωρινή δομή δεν πρέπει για κανέναν λόγο να καταστεί μόνιμη. Για το λόγο αυτόν, θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τις αρμόδιες Αρχές, για να αναζητήσουμε τον κατάλληλο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής, στα όρια ή μη των δύο δήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ΚΥΤ φιλοξενίας έως 2.500 μεταναστών, με τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, ώστε αφενός μεν οι αιτούντες άσυλο να διαμένουν σ’ αυτό, σε ανθρώπινες συνθήκες, το λιγότερο δυνατό χρόνο μέχρι την εξέταση του αιτήματος τους και αφετέρου η τοπική κοινωνία να νιώθει ασφαλής και ανεπηρέαστη στην καθημερινή της ζωή από τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού.

Η συναίνεση μας για την δημιουργία του νέου ΚΥΤ προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την γρήγορη αποσυμφόρηση του συνόλου των μεταναστών.

Με δεδομένη τη δρομολόγηση της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ, ζητούμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το κλείσιμο όλων των δομών του νησιού, καθώς και την διακοπή της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια της Μυτιλήνης, όπως άλλωστε έχει αναγγείλει με δήλωση του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Μυτιλήνης, που εδώ και 5 χρόνια σηκώνει το τεράστιο βάρος του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού προβλήματος για λογαριασμό της χώρας και της Ευρώπης συνολικά, θέλουμε να συμβάλουμε με σύνθεση και ρεαλισμό στην οριστική λύση αυτού του προβλήματος, ώστε επιτέλους η περιοχή μας και το νησί συνολικά, να μπει σε μια κανονικότητα.

Αναλαμβάνουμε από την πλευρά μας τις δικές μας ευθύνες, καλώντας την κυβερνητική πλευρά να υλοποιήσει με την σειρά της τις δικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Αυτό, άλλωστε, απαιτεί και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από την πενταετή αυτή ταλαιπωρία με το Μεταναστευτικό, οφείλει πλέον η πολιτεία να δρομολογήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση του συνόλου των δομών φιλοξενίας στους δημότες του Δήμου Μυτιλήνης, με την ταυτόχρονη αποκατάσταση και αξιοποίηση τους για αθλητικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Θα είναι η ελάχιστη ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία για όσα έκανε όλα αυτά τα χρόνια.