1

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την Αγία Σοφία

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.

Η προκλητική αυτή ενέργεια προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη, το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σε καμία δε περίπτωση δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο ενός Οικουμενικού Συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μοναδικού μνημείου, που προστατεύει τις πανανθρώπινες αξίες για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, αξίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή ταραχώδη εποχή μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση αυτή, ενώ χαιρετίζουμε και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες και τις διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθεί η οικουμενική διάσταση του ζητήματος αυτού και ο ρόλος της Αγίας Σοφίας ως Μνημείο όλης της ανθρωπότητας.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σ’ αυτή την κρίσιμη για τον Ελληνισμό συγκυρία, να ενώσουν τις φωνές τους και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.