1

Ενημέρωση σχετικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς νοτιοδυτικά του οικισμού της Λουτροπόλεως Θερμής Λέσβου την 21.07.2020

Tην Τρίτη 21/07/2020 και ώρα 12:30 μ.μ., η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης ειδοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, για την εκδήλωση πυρκαγιάς νοτιοδυτικά του οικισμού της Λουτροπόλεως Θερμής Λέσβου, πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγ. Ραφαήλ.

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν άμεσα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Φραντζέσκος, καθώς και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολικής Προστασίας, Γιώργος Αλεξίου, οι οποίοι ήρθαν σε άμεση επαφή με τους Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο έσπευσαν και υδροφόρες του Δήμου Μυτιλήνης και της ΔΕΥΑΛ, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και εναέρια μέσα.

Με απόφαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με εκτέλεση από την Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, έγινε μίσθωση εκσκαπτικού μηχανήματος για τη δημιουργία ζωνών προστασίας.

Στο σημείο της φωτιάς παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μαζί με τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Κατσαβέλλη και Κώστα Κουνέλη, με το Δήμαρχο να έχει συνεχείς και άμεσες επαφές με το επιτελείο κατάσβεσης της φωτιάς. Παρών ήταν και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλης.

Την Τετάρτη 22/07/2020, συνεχίστηκε η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς με τα ίδια μέσα.

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και 11 πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες: Το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Λέσβου (Κλιμάκιο Μυτιλήνης, Κλιμάκιο Πλωμαρίου, Κλιμάκιο Γέρας και η Εθελοντική Ομάδα «ΑΜΠΕΛΟΣ»), η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Μυτιλήνης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Λέσβου, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγιάσου, η Λέσχη 4Χ4, καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης με τη διάθεση πυροσβεστικών οχημάτων, εργαλείων και ανθρώπινου δυναμικού.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους τους ανώνυμους πολίτες που συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς, καθώς και στην εταιρεία  ΕΛΑΪΤΗΣ, η οποία προσέφερε τρόφιμα, νερά και αναψυκτικά σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Θεωρούμε ότι η μαζική συμμετοχή και η άριστη συνεργασία, επέφεραν το θεμιτό αποτέλεσμα της επιτυχούς κατάσβεσης της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς, σε μια δύσβατη περιοχή και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.