1

Συνάντηση φορέων του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα την πυροπροστασία, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, η προγραμματισμένη συνάντηση φορέων του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα την πυροπροστασία.

Στη σύσκεψη έδωσε το «παρών» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Γιώργος Αλεξίου, η πλειοψηφία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος των Εθελοντικών Ομάδων Πυρόσβεσης Παναγιώτης Καμπάς, καθώς και η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών, αλλά και πυρκαγιών που μπορούν να ξεσπάσουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, η κατάθεση προτάσεων από τους παρευρισκόμενους για το θέμα, καθώς και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης πιθανών πυρκαγιών στις Κοινότητες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν αρκετές και χρήσιμες απόψεις και προτάσεις, ενώ άπαντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία για την προστασία του νησιού και των κατοίκων.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Φραντζέσκος, παίρνοντας το λόγο, τόνισε: «Ο ρόλος του Προέδρου της κάθε Κοινότητας είναι καθοριστικός, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να είναι σε θέση να οργανώσει, να κατευθύνει και να προστατεύσει τους κατοίκους του χωριού, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις περιουσίες τους». Στη συνέχεια ζήτησε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, για την όσο το δυνατό καλύτερη επιχειρησιακή προετοιμασία, όχι μόνο για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, αλλά και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης γενικότερα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν από τους Προέδρους πιθανοί τόποι συγκέντρωσης κατοίκων για την άμεση απομάκρυνσή τους από το κάθε χωριό σε περίπτωση κινδύνου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αγαστής συνεργασίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις ομάδες Εθελοντισμού, ενώ γνωστοποίησε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μετά από χρηματοδότηση που έλαβε το τελευταίο διάστημα, ετοιμάζει ήδη μελέτες για τη συντήρηση των δασικών δρόμων και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κοπτικά μέσα, γεννήτριες κ.α.) που θα συμβάλουν στην καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Αλεξίου, ανέφερε ότι «σκοπός μας είναι να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε, να εξοπλίσουμε την Υπηρεσία, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία και την περιουσία των πολιτών, αλλά και το περιβάλλον. Προτεραιότητα μας από την επόμενη χρονιά είναι να ετοιμάσουμε και να καθαρίσουμε όλους τους δασικούς και αγροτικούς δρόμους από τον Μάιο, ειδικά σε οικόπεδα πυκνοκατοικημένων περιοχών, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών».