1

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πεζοδρόμηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυτιλήνης

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυτιλήνης, κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 27 Μαΐου, αποφάσισε τις παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πεζοδρόμηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τις οποίες εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης για την έγκρισή τους:

  1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΔΑΔΙΚΑ

Παραμένουν ως οδοί διέλευσης των οχημάτων οι:

– Χίου (από την Προκυμαία έως την συμβολή της με την Αθανασίου Μητρέλια) με κατεύθυνση τις οδούς Βερναρδάκη και Μητροπόλεως που παραμένουν ως έχουν, ενώ πεζοδρομείται το Τμήμα της Αθ. Μητρέλια από την συμβολή της με την οδό Ικαρίας έως την Χίου (09.00 μ.μ. – 05.00 π.μ.).

– Ομοίως παραμένει η οδός Ικαρίας για την έξοδο των οχημάτων που προέρχονται από την οδό Πιττακού. Κατά περίπτωση δύναται η πεζοδρόμηση της οδού Ικαρίας κατά τις ώρες 09.00 μ.μ – 05.00 π.μ., σε αυτή την περίπτωση η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται από την οδό Ερμού και την οδό Βούτσικα.

– Τα τμήματα των οδών που περικλείονται από τις οδούς Αθ. Μητρέλια, Μητροπόλεως, Μεθοδίου και Ερμού πεζοδρομούνται με εξαίρεση την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης από την συμβολή της με την οδό Μεθοδίου, η οποία θα παραμείνει κλειστή από τις 09.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ.

Προτεινόμενοι δρόμοι για την εξυπηρέτηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης ( Πυροσβεστικής , Αστυνομίας, Ασθενοφόρου) είναι οι οδοί: i) Αθανασίου Μητρέλια, ii) Παλαιών Πατρών Γερμανού και iii) Χρυσοστόμου Σμύρνης.

-Επίσης ως πεζόδρομοι προτείνονται:

Η οδός Σάμου, η οδός Αγίου Ευστρατίου και η οδός Αρχιπελάγους έως την συμβολή της με την οδό Ικαρίας.

  1. ΟΔΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ

Η πεζοδρόμηση της οδού Κομνηνάκη θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση από την οδό Βερναρδάκη (Μουσικό Καφενείο) έως την είσοδο του Πάρκου Χατζηδήμου. Προτείνεται επίσης το τμήμα της οδού από την είσοδο του Πάρκου Χατζηδήμου έως την οδό Σκρά να χαρακτηριστεί ως Ήπιας Κυκλοφορίας (χαμηλή ταχύτητα οχημάτων έως 20 km/h – άρθρο 39 Κ.Ο.Κ.), προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι περίοικοι και οι ένοικοι του ξενοδοχείου.

Ως προς τα παραπάνω θεωρείται δεδομένη η ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, πεζών και Α.Μ.Ε.Α. καθώς και η τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε πολύ μικρού πλάτους οδούς.

Στα παραπάνω πεζοδρομημένα τμήματα δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων για λόγους ασφάλειας (διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης).

Επιπλέον, απαγορεύονται ρητά η χρήση κοινόχρηστων χώρων για αποθήκευση οποιουδήποτε εξοπλισμού (π.χ. ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα κ.λ.π.), η εναπόθεση απορριμμάτων, τα οποία θα παραδίδονται κατά την στιγμή διέλευσης του απορριμματοφόρου και η τοποθέτηση μόνιμων εγκαταστάσεων (πέργκολες, ζαρτινιέρες, ξύλινα δάπεδα κ.λ.π.)

  1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Παραμένει ως έχει παραχωρηθεί στα περιμετρικά καταστήματα, σύμφωνα με την αρ. 126/2015 απόφαση της Επιτροπής ποιότητας Ζωής.

  1. ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ

Ο χώρος είναι αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου. Στις περιπτώσεις των καταστημάτων (π.χ. Σπίτι του Γλυκού, Πανελλήνιο, Μασκωτίτσα) προτείνεται η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων εκατέρωθεν της προβολής τους με την προϋπόθεση της συναίνεσης του όμορου καταστήματος.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η έγκριση – συναίνεση της Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού Ταμείου και όλων των συναρμόδιων φορέων.

  1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Στις προβολές των καταστημάτων Άρωμα Βύνης, Be Happy, Ναυάγιο, Soho και Δωδώνη προτείνεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην βόρεια πλευρά της πλατείας σε ζώνη πλάτους 2.00 μ. ή 4.00 μ. Μεταξύ των παραχωρούμενων τμημάτων που αντιστοιχούν στις προβολές των όψεων των κατάστηματων θα διατηρείται ελεύθερη λωρίδα πλάτους 1.50 μέτρου για την εξυπηρέτηση πεζών και Α.Μ.Ε.Α. Επίσης δεν θα παρεμποδίζεται η χρήση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού (π.χ. παγκάκια) καθώς και η λειτουργία των ραμπών Α.Μ.Ε.Α. και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τοποθετηθούν μόνιμες κατασκευές.