1

Απάντηση στην «Κιβωτό» σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Μυτιλήνης για τα αδέσποτα ζώα

Εκτιμώντας την προσφορά της «ΚΙΒΩΤΟΥ» στα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, αλλά και την ενεργή συμμετοχή της στη τοπική κοινωνία, πραγματικά μας δημιουργεί έκπληξη η πρόσφατη επίθεση (μέσω ανάρτησης στο FB και δηλώσεων στα ΜΜΕ) τόσο κατά της Δημοτικής Αρχής, όσο και κατά του συνδυασμού του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Προς ενημέρωση σας αλλά και όλων των φιλόζωων Δημοτών μας, προτεραιότητα και δέσμευση του Δήμου μας είναι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων και η αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους της πόλης μας και γι’ αυτό σας γνωρίζουμε τις παρακάτω ενέργειες μας:

  1. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ: Με την σύσταση του νέου Δήμου Μυτιλήνης συντάχθηκε νέα μελέτη από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ» και υπεγράφη σύμβαση για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα τέλη του 2019 όπου πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 100 στειρώσεις. Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή κατά την σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, να συναφθεί νέα σύμβαση. Έτσι λοιπόν, με ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. 554/2019 Δημάρχου Μυτιλήνης συστήθηκε 5μελής επιτροπή, που αποφασίζει σχετικά με τον έλεγχο επικινδυνότητας ενός ζώου συντροφιάς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διαχείριση αδέσποτων ζώων (παράγραφος 12, άρθρο 9 του Ν.4039/2012). Έχει συνταχθεί μελέτη για την εκτέλεση της «ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ», με συνοπτικό διαγωνισμό ποσού 46.800,00€ με Φ.Π.Α. και έχει ορισθεί ημερομηνία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών η 10η Ιουνίου 2020 από την αρμόδια επιτροπή. Ενδεικτικά οι εργασίες που παρέχονται: Βασικός κτηνιατρικός έλεγχος, περιποίηση τραυμάτων έκτακτων περιστατικών, Χειρουργικές μικροεπεμβάσεις, Εμβολιασμός, Ηλεκτρονική ταυτοποίηση, Στείρωση, Ακτινογραφία, Γενικές εξετάσεις αίματος κ ούρων, Εξέταση – χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων περιστατικών κατάγματα, αφαίρεση νεοπλασιών, επεμβάσεις κοιλιάς, κ.λ.π.
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ: Το έργο έχει ενταχθεί ήδη στον «Φιλόδημος ΙΙ» με την υπ αριθμ 16475/4.3.20 απόφαση, προϋπολογισμού 168.275€. Σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης σε ανάδοχο με ανοιχτό διαγωνισμό. Η εξέλιξη των διαδικασιών είναι εντός χρονοδιαγράμματος και οφείλουν να ολοκληρωθούν έως τέλος του 2020.
  3. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: Εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων και πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώσαμε λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Μυτιλήνης δεν παρέλειψε να φροντίσει, όπως όφειλε, σε συνεργασία με εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις όπως η ΚΙΒΩΤΟΣ για τις ανάγκες των δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων. Έτσι:
  • Φρόντισε για την σίτιση των αδέσποτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΒΩΤΟΥ 16/4/2020

«Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης παρέλαβε σήμερα, 16/4/2020, 18 τσουβάλια σκυλοτροφής, 20 κιλά έκαστο, από το Δήμο Μυτιλήνης, για τη σίτισης των αδέσποτων ζώων που διαβιούν στα όρια του Δήμου μας. Είναι περιττό να τονίσουμε τη σημασία αυτής της τόσο σημαντικής κίνησης, που μάλιστα συμβαίνει για ΠΡΩΤΗ φορά τα τελευταία ΕΝΝΕΑ χρόνια, και για την οποία ευχαριστούμε θερμά τους αρμόδιους.»

  • Πλατφόρμα υποστήριξης

Ενέταξε την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων και δεσποζομένων στην ειδική πλατφόρμα υποστήριξης πολιτών κατά την διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

  • Υποστήριξη εθελοντισμού

Χορήγησε περίπου 50 πιστοποιητικά σε εθελοντές Δημότες, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένο σκοπό, την σίτιση και περίθαλψη αδέσποτων.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα παραπάνω είναι αντικρουόμενα με τους ισχυρισμούς σας ότι αδιαφορούμε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Οι ενέργειές μας είναι έως σήμερα απόλυτα συντονισμένες με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και απορούμε με τις δηλώσεις σας, οι οποίες κατά την γνώμη μας δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση δεν εντάσσονται στο απόλυτα συνεργατικό πνεύμα που είχαμε μαζί σας έως σήμερα. Όπως πάντα ο Δήμος μας είναι εδώ για τους δημότες, τους εθελοντές, και τις εθελοντικές οργανώσεις, για συνεννόηση και συνεργασία.