1

Έξι χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης – Καταφύγιο ελπίδας για γυναίκες και παιδιά

Ο τέως Δήμος Λέσβου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των γυναικών που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις, ξεκίνησε τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, τον Φεβρουάριο του 2014, ένα έργο που συνεχίζει να υλοποιείται και να υποστηρίζεται από το νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης, και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με εξασφαλισμένους πόρους για την λειτουργία της Δομής έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Ξενώνας στηρίζει, εδώ και έξι χρόνια, γυναίκες θύματα βίας, γυναίκες άπορες – άνεργες, γυναίκες που αγωνίζονται μόνες τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, γυναίκες της τρίτης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας και εν γένει όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής δυσκολία. Η Δομή διαθέτει 20 κλίνες και παρέχει ασφαλή διαμονή (με φύλακες όλο το 24ωρο), που περιλαμβάνει δωρεάν στέγη και διατροφή, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές (ασφαλιστικά ζητήματα, επιδόματα), εργασιακή συμβουλευτική (σύνταξη βιογραφικού, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης και εργασίας), προώθηση στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και νομική συμβουλευτική μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Προκειμένου να κάνουν αίτημα φιλοξενίας στον Ξενώνα, οι γυναίκες, μπορούν να απευθυνθούν, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Μυτιλήνης (τηλ. 22510-34470, Παπαδιαμάντη 2), στο Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης (22510-55238, Ζωοδόχου Πηγής 71), στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ακόμα και σήμερα, παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν γίνει από νομοθετικής άποψης, για την ισότητα των φύλων, οι διακρίσεις και οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών, συνεχίζουν να υφίστανται και να μεγεθύνονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

Ο Ξενώνας Γυναικών στέκεται αρωγός, δίπλα σε όλες τις γυναίκες, που χρήζουν βοήθειας, παρέχοντας ένα καταφύγιο ελπίδας, μια αγκαλιά στήριξης και ενθάρρυνσης για την εκπλήρωση των ονείρων τους, λειτουργώντας ως ένας πιστός συνοδοιπόρος στη διεκδίκηση των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ασφάλειας, της ελευθερίας, της ισότητας, της αξιοπρεπής και καλύτερης ποιοτικά διαβίωσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι καμία γυναίκα δεν χρειάζεται να βαδίζει μόνη της την πορεία προς τη βελτίωση των συνθηκών της ζωή της, καθώς υπάρχουν πλέον οι αρμόδιοι φορείς και οι δομές που μπορεί να αναζητήσει και να λάβει βοήθεια.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό του Ξενώνα Γυναικών γνωστοποιεί ότι φέτος, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς και των αναταραχών που βιώνει το νησί μας το τελευταίο διάστημα λόγω του προσφυγικού, δεν θα πραγματοποιηθεί κάποια εκδήλωση που απαιτεί συνάθροιση ανθρώπων, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αντί αυτού, θα γίνουν στοχευμένες δράσεις με τις φιλοξενούμενες του Ξενώνα, όπως και με παλιές ωφελούμενες που ζουν στο νησί».