1

Μήνυμα Δημάρχου Μυτιλήνης

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για το νησί και την πατρίδα μας και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης μπροστά στα γεγονότα, σας απευθύνω καταρχάς ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μου για τον αγώνα που διεξήγατε και διεξάγετε για να μείνει το νησί μας «ζωντανό».

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους τοπικούς άρχοντες του νησιού, Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του και από το μετερίζι του, συνέβαλε και αναδείξαμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα, απαιτώντας από τα κέντρα αποφάσεων άμεση και οριστική λύση.

Είναι σαφές ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο καθένας δίνει λύσεις με τον τρόπο του, πάντοτε όμως με γνώμονα το καλό του τόπου μας.

Ως Δήμαρχος Μυτιλήνης επικεντρώθηκα – μαζί με τους συνεργάτες μου – σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Προϊόν αυτών των πιέσεων και με την συνδρομή του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετέβη εσπευσμένα στο νησί για να γίνουν επιτέλους πράξη οι απαιτήσεις τόσων μηνών, με αποτέλεσμα:

  • Η Μόρια παύει να δέχεται νέους μετανάστες.
  • Αποστέλλονται άμεσα πλοία για την παραλαβή των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα τις τελευταίες μέρες και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, με στόχο την απέλασή τους. Διαδικασία που θα συνεχιστεί για τυχόν νεοεισερχόμενους στο νησί.
  • Η μεταφορά στην ενδοχώρα 2000 περίπου προσφύγων στους οποίους χορηγήθηκε ήδη άσυλο. Διαδικασία που επίσης θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Οι ροές στο νησί έχουν ελαχιστοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Η φύλαξη των συνόρων μας είναι ικανοποιητική.

Για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στην πολύπαθη Λέσβο είναι η απαιτούμενη και ενδεδειγμένη και εργαζόμαστε ώστε αυτό να συνεχιστεί.

Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και ανηφορικός. Όλοι μαζί, ενωμένοι, με επιμονή και διάρκεια, αλλά και χωρίς ακρότητες που θα μας κάνουν να χάσουμε το δίκιο μας, προχωράμε. Καλή Δύναμη!