1

Συλλεκτικά νομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών για τη Λέσβο και το Θεόφιλο

Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Λέσβος και οι ομορφιές της, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Θεόφιλου, αποτυπώθηκαν στο επίσημο Νομισματικό Πρόγραμμα συλλεκτικών νομισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τα επετειακά της Σαλαμίνας και των Θερμοπυλών για το 2020.

Η παρουσίαση, στην οποία ο Δήμος Μυτιλήνης και η Λέσβος είχαν την τιμητική τους, έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και την Πρόεδρο της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Υποδιευθυντής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, Μάρκος Κονταξόπουλος.

Την επιμέλεια του υλικού που εστάλη για τα συλλεκτικά νομίσματα είχε αναλάβει ο φωτογράφος, Γιώργος Καζάζης.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος και περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα εμπνευσμένα από σημαντικές επετείους του έτους έκδοσης, από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τον φυσικό κόσμο. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση των νομισμάτων γίνεται από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα νομίσματα που συγκαταλέγονται στο Νομισματικό Πρόγραμμα είναι περιορισμένης κοπής και έχουν συλλεκτική αξία.