1

Συνάντηση Δημάρχου με τον Υπουργό Εσωτερικών του Γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας

Με τον υπουργό Εσωτερικών του Γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, πολλούς συνεργάτες του και δημοσιογράφους του Γερμανικού τύπου συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Ο κ. Κύτελης, αφού καλωσόρισε τον υπουργό, συζήτησε μαζί του για το θέμα των αιτούντων άσυλο και την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Τόνισε την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι του νησιού έως τώρα, όμως, όπως είπε, οι μαζικές ροές από την Τουρκία, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν προκαλέσει ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αφύπνιση όλης της Ευρώπης, ώστε να ενσκήψει πάνω από το πρόβλημα και να προσφέρει τη βοήθεια που της αναλογεί.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και ασύλου, κάτι που θα οδηγήσει στον έλεγχο όσων εισέρχονται στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κύτελης. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Πιστόριους και τη συνεργασία με τη Γερμανία σε θέματα εμπορίου και τουρισμού, ώστε να αναδειχθούν οι ομορφιές της Λέσβου και να αλλάξει η εικόνα που προβάλλεται διεθνώς για το νησί.

Από την πλευρά του ο Γερμανός αξιωματούχος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τους αιτούντες άσυλο. Μάλιστα, ο Υπουργός κατανόησε πλήρως τις θέσεις και τα αιτήματα του δημάρχου Μυτιλήνης και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην Ευρώπη την όλη κατάσταση.