1

Συνάντηση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημοσθένη Χατζηγιάννη, συναντήθηκε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την διαχείριση των αιτούντων άσυλο, καθώς και για τις θέσεις και τις ενέργειες του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης από την Ε.Ε του Δήμου Μυτιλήνης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης μεταφοράς αιτούντων άσυλο από το ΚΥΤ Μόριας με στόχο την αποσυμφόρηση και την βελτίωση των συνθηκών. «Οι πολίτες όλων των νησιών, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, έχουν την ανάγκη να νιώσουν ξανά ασφαλείς και να δουν στην πράξη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλα τα κράτη – μέλη βρίσκονται δίπλα τους, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα αισθάνονται ότι έχουν αφεθεί μόνοι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγιάννης.

Η κα Μιγιάτοβιτς, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά τόνισε ότι, δυστυχώς ,η κατάσταση παραμένει δύσκολη τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για την τοπική κοινωνία και συμφώνησε με τον κ. Χατζηγιάννη ότι όντως υπάρχει ανάγκη έμπρακτης και ουσιαστικής βοήθειας από τα κράτη – μέλη, όχι μόνο με οικονομική βοήθεια.  Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει από την πλευρά της ό,τι μπορεί για να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.