Το Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου ενημερώνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Λέσβου που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στην κύρια κατοικία τους μέχρι και τις 30/06/2018, μπορούν να καταθέτουν αίτηση χορήγησης του εφ’ άπαξ βοηθήματος για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Κέντρο Κοινότητας Λέσβου, Ζωοδόχου Πηγής 71 – τηλέφωνο 2251055238, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 15:00.

Το συγκεκριμένο ειδικό βοήθημα χορηγείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/43213/6382/10-07-2018 ΚΥΑ, κατά την  οποία παρατείνεται το χρονικό διάστημα διακοπής μέχρι 30/6/2018 .

Για την υποβολή της αίτησης, οι προς εξέταση δικαιούχοι, θα πρέπει:

  1. Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι και τις 30/06/2018.
  2. Η αποσύνδεση παροχής ρεύματος θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία του υπό εξέταση δικαιούχου.
  3. Να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ. Η αίτηση όπως και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται,  παρέχονται από το Κέντρο Κοινότητας Λέσβου.

Το ανωτέρω βοήθημα αποτελεί την μοναδική λύση για όσα νοικοκυριά έχουν υποστεί διακοπή ηλεκτροδότησης.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Νομοθεσία λειτουργίας ΟΤΑ, οι Δήμοι δεν μπορούν να συνδράμουν οικονομικά τους διαπιστωμένα άπορους δημότες παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτές ορίζονται εκ του Νόμου: έκτακτη σοβαρή ασθένεια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά, πυρκαγιά και πλημμύρες. Και αυτό μέχρι το ποσό των εξακοσίων ευρώ(!). Επομένως όσο και να θέλουμε ως Δημοτική αρχή να συμπαρασταθούμε και να συνδράμουμε σε προβλήματα στέγης- εξώσεων, διακοπής ρεύματος μετά την 30/6, ανεργίας και γενικότερα στα προβλήματα που φτώχεια δημιούργησε και δημιουργεί, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε στα πλαίσια της υπάρχουσας Νομοθεσίας, μιας και κάθε υπέρβαση της πέρα από τον καταλογισμό που θα επιφέρει στους αρμόδιους υπαλλήλους δεν θα περάσει ποτέ από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς δαπανών του Δήμου. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και των φημών που εσκεμμένα και κακόβουλα διασπείρουν διάφοροι προκειμένου να πλήξουν την Δημοτική Αρχή. Ως Δημοτική αρχή αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, ιδέα ή πρόταση που υπήρξε ή υπάρχει, προκειμένου να βοηθήσουμε όσους πλήττονται από την φτώχεια. Τα προβλήματα όμως της φτώχειας προκύπτουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται  και είναι αρμοδιότητα και καθήκον της πολιτείας να βρει λύσεις.

Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ.