Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Τίτλος: Les Choristes – Τα παιδιά της Χορωδίας
Ημερομηνία: 08.05.2010 20.00
Κατηγορία: Συναυλίες

Περιγραφή

Η παιδική και νεανική χορωδία του Δήμου Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη παρουσιάζουν το Σάββατο 8 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ώρα 20:00, τα τραγούδια από τη γαλλική ταινία “Les Choristes” (Τα παιδιά της Χορωδίας). Μια ξεχωριστή βραδιά χορωδιακού τραγουδιού από τα παιδιά της Χορωδίας του Δήμου Μυτιλήνης, που με επιμονή, διάθεση και μεράκι ετοίμασαν για το κοινό της πόλης μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά:

Les Choristes ~ Τα Παιδιά Της Χορωδίας 2004

Βρισκόμαστε στο 1948. Ο Clement (Gerard Jugnot) είναι ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το πάθος του γι’ αυτή, βρίσκει όμως δουλειά ως επιτηρητής σ’ ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Η παραμονή του στο οικοτροφείο θα σταθεί για τον Clement αφορμή αφύπνισης, καθώς η επαφή του με τη σκληρή πραγματικότητα των μαθητών και τις αυστηρότατες κα φυσικά αναποτελεσματικές μεθόδους του διευθυντή του οικοτροφείου Rachin (Francois Berleand) τον αναγκάζουν να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τα ατίθασα παιδιά και να ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής στο αυστηρό προφίλ του ιδρύματος, διδάσκοντας στους μαθητές τη μουσική και τη μαγεία που μπορεί αυτή να φέρει στις ζωές τους.

O ιδιαίτερος χαρακτήρας της ταινίας, που ξεκινά από ένα συνηθισμένο θεματικό πυρήνα, ξεδιπλώνεται κυρίως στις παρυφές της δημιουργίας. Η μαγεία διαφαίνεται σταδιακά αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές μας, χωρίς να χειραγωγεί συναισθηματικά το θεατή. Κινείται σ’ ένα επίπεδο διεισδυτικής προώθησης και εκδήλωσης της ανθρωπινής μας πλευράς, κάνοντας χρήση αυτού του υλικού και όχι κατάχρηση, που θα τη μετέτρεπε σε καθαρή προσπάθεια πρόκλησης της αισιοδοξίας μας και επομένως σε μια αποτυχημένη συρραφή εικόνων που «πετούν στα σύννεφα». Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα, περιορίζοντας τις δυνατότητες της αλλαγής, όχι όμως απογοητευτικά πολύ.

O μουσικοσυνθέτης της ταινίας Bruno Coulais («Ιμαλάια», «Πορφυρά ποτάμια», «Μικρόκοσμος») δημιούργησε την ιδιαίτερη χορωδία των παιδιών, που παίρνουν μέρος στην ταινία (τα περισσότερα από αυτά αναγνωρισμένα ταλέντα), πετυχαίνοντας τη σταδιακή πρόοδο που παρακολουθούμε με μια απλή αυθεντική μουσική, η οποία οδηγεί με το πέρασμα του χρόνου σε πιο πλούσιο συναίσθημα, αποφεύγοντας παράλληλα την παγίδα να παρουσιάσει τις μελωδίες του Clement σα δημιουργίες ενός μουσικού, που είναι πολύ καλά ενημερωμένος γύρω από τα μουσικά ρεύματα, προσδίδοντας έτσι στην εικόνα του χαρακτηριστικά που δεν του αναλογούν.

Η μουσική σε συνδυασμό με το λιτό φωτισμό και την υπεροχή των φυσικών χρωμάτων ζωντανεύουν το περιβάλλον του Les Choristes μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες, αλλά και το πνεύμα της εποχής, μιας εποχής που οι περιορισμοί της στάθηκαν αφορμή να πυροδοτήσουν το δημιουργικό πνεύμα ενός άσημου μουσικού, που ο Gerard Jugnot υποστηρίζει εύστοχα, δίνοντας έμφαση στην πλευρά εκείνη του ανθρώπου που παλεύει να δώσει φως στη ζωή των άλλων, τη στιγμή που ο ίδιος έχει πισωγυρίσει την επιτυχία και έχει αποτραβηχτεί στα παρασκήνια. Ο Jean-Baptiste Maunier είναι ο νεαρός Morhange, το παιδί με το αγγελικό πρόσωπο και τη θεία φωνή, που χρειάζεται περισσότερο από τον καθένα την υποστήριξη και καθοδήγηση ενός διδασκάλου με ευαισθησία και ανθρωπιά.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εύστοχο, συγκινητικό και ανθρώπινο!