Στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης φιλοξενείται για μια μοναδική παράσταση η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα».

Μετά από πολλά χρόνια, η «Καμεράτα» ταξιδεύει ξανά στην Περιφέρεια. Πρόκειται για μια πολυμελή ορχήστρα δωματίου, διεθνών προδιαγραφών, στην οποία συμμετέχουν 11 βιολιά, 4 βιόλες, 4 βιολοντσέλα και 3 κοντραμπάσα και που την καλλιτεχνική της διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ο οποίος πλαισιώνεται από εξαίρετους μουσικούς.

Η «Καμεράτα» υποστηρίζει με πάθος το έργο της και έχει αναδειχθεί σε ένα μουσικό σύνολο υψηλού επιπέδου, ικανό να υπηρετεί ένα ευρύτατο φάσμα μουσικής, με ρεπερτόριο από το Μπαρόκ ως τον 21ου αιώνα κι από τη μουσική δωματίου ως την όπερα. Η παράσταση, που θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει στις 21:00.

Τα εισιτήρια, που προπωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο, τιμώνται προς 10 ευρώ (ενηλίκων) και 5 ευρώ (μαθητικό / φοιτητικό)

Ποια είναι η Καμεράτα

Το 1991, ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα μιας ορχήστρας δωματίου, ίδρυσε σε συνεργασία με τον βιολιστή Δημήτρη Σέμση. Η «Καμεράτα» από την ίδρυσή της, εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις της στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει έντονη καλλιτεχνική παρουσία σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2003, συμμετέχει σε σημαντικά μουσικά Φεστιβάλ στην Ευρώπη. Το 2006 πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία στην Αυστρία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. Στις σημαντικές δραστηριότητες της «Καμεράτα» συγκαταλέγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα. Από το 2004 ξεκίνησε μια αξιόλογη σειρά συναυλιών στα γυμνάσια και τα λύκεια της πρωτεύουσας, ενώ από το 2005 πραγματοποιεί πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, έχοντας παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση κι έχοντας ηχογραφήσει πολυάριθμα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, ενώ δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση ειδικών εργαστηρίων για νέους συνθέτες.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Μυράτ

Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Παρίσι με τον Ίγκορ Μάρκεβιτς, τη Νάντια Μπουλανζέ και τον Μαξ Ντώυτς. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως μαέστρος το 1970, με την Εθνική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο και με σολίστ τον βιολονίστα Χένρικ Σέρνικ. Διηύθυνε σε παγκόσμια πρώτη την «Ορέστεια του Μιγιώ» για την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, με την οποία είχε τακτική συνεργασία, κυρίως σε σύγχρονο ρεπερτόριο. Το 1978 ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων της γαλλικής κοινότητας στο Βέλγιο και το 1981 την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλίας.

Έχει διευθύνει πολλά μουσικά σύνολα και ορχήστρες. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας της Πικαρδίας και υπό τη διεύθυνσή του η Ορχήστρα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ερμηνεία έργων Μότσαρτ (1983-89).

Το 1991 ανέλαβε την Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής «Καμεράτα», την οποία γρήγορα ανέδειξε σε σύνολο υψηλού επιπέδου με πολλαπλές δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε παραγωγές όπερας, συνεργασία με διάσημους σολίστ πρώτες εκτελέσεις έργων κλπ.

Το 2004 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη συμβολή του στον πολιτισμό. Από το 2006, είναι μέλος της Λυρικής Ακαδημίας, ενός θεσμού που διοργανώνει εργαστήρια τραγουδιού και διεύθυνσης Ορχήστρας κάθε καλοκαίρι, στην πόλη Βαντόμ της Γαλλίας.

Γραφείο Τύπου