Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου, η τελετή παράδοσης του αυθεντικού πίνακα του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου με τίτλο «Ειρήνη και Θεόφιλος, σωματοφύλακας της Σμύρνης 1904», από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών στο Δήμο Μυτιλήνης. 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παντελής Πατερέλλης και Απόστολος Πατέστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Δημηρούδης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών κ. Στρατής Αναγνώστου και μέλη μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και αρκετοί δημότες.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών κ. Στρατής Αναγνώστου, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του λαϊκού μας ζωγράφου, πραγματοποίησε μια τεχνική ανάλυση του πίνακα «Ειρήνη και Θεόφιλος, σωματοφύλακας της Σμύρνης 1904», που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία και που σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, παραχωρείται στο Δήμο Μυτιλήνης με τη μορφή χρησιδανείου για 10 χρόνια, με την προοπτική ανανέωσης.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής έκανε λόγο για μια ενέργεια που αξίζει να βρει μιμητές, επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος πίνακας θα εκτεθεί κατάλληλα στο Μουσείο Θεοφίλου, μαζί με την υπόλοιπη συλλογή του λαϊκού μας ζωγράφου, ώστε να γίνει κτήμα και αντικείμενο θαυμασμού ολόκληρου του λεσβιακού λαού, αλλά και κάθε Έλληνα ή ξένου επισκέπτη.

Με το πέρας της τελετής παράδοσης του πίνακα, ακολούθησε μια μικρή συναυλία από την ορχήστρα του Δήμου Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νίκου Τσιριγώτη, η οποία αποτέλεσε ένα μικρό δείγμα της μεγάλης συναυλίας, που θα δοθεί το Δεκέμβρη, για τη συμπλήρωση 25 χρόνων δράσης της.

Γραφείο Τύπου