Με λαμπρότητα εορτάστηκε η επέτειος της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τον τούρκικο ζυγό. Στις εκδηλώσεις παρέστη η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αποδέχθηκε τη σχετική πρόσκληση του Δημάρχου κ. Νάσου Γιακαλή και του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης σε ειδική συνεδρίαση αναγόρευσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτιμο Δημότη Μυτιλήνης και ο Δήμαρχος του επέδωσε το μετάλλιο και το χρυσό κλειδί της πόλης. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Δημηρούδης, διάβασε την ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. για την ανακήρυξη του Προέδρου ως Επίτιμου Δημότη.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ευχαρίστησε θερμά την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης. «Η παρουσία σας, σήμερα εδώ, τούτη την ιστορική μέρα για τη Λέσβο, μας δίνει το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις του μέλλοντος, να αγωνιστούμε για τα προβλήματα του τόπου μας, που είναι πολλά. Συμβολίζετε για εμάς εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, την ενότητα του έθνους, το οποίο παρά τις όποιες δυσκολίες των καιρών, πρέπει να πορευτεί με σιγουριά μπροστά, σε ένα αντιφατικό κόσμο. Να διεκδικήσουμε ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας» τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε αναφέροντας πως «σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, τιμά μια εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα, που επάξια μέσα από μια σπουδαία πολιτική διαδρομή και μια ξεχωριστή στάση ζωής, ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της πατρίδας μας. Ο σεβασμός, η αγάπη και οι ευχές όλων μας, σας συνοδεύουν».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. για την τιμή και τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι «η απελευθέρωση της Λέσβου, αλλά και όλων των ανατολικών νησιών του Αιγαίου είναι μια μεγάλη επέτειος για τον Ελληνισμό και το ενδιαφέρον όλων για αυτή την ακριτική γωνιά πρέπει να είναι διαρκές», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία σύντομα, να επισκεφτεί ξανά την πανέμορφη Μυτιλήνη.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τίμησε και την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως «υπηρέτησε εκτός της πολιτικής, την τοπική αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Αθηναίων κι εμείς, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης τους θεωρούμε φίλους και συναδέλφους, ακόμα και αν αποχωρήσουν από την ενεργό δράση».

Ακολούθησε δεξίωση, την οποία παρέθεσε ο Δήμος στο Ξενοδοχείο ΖΑΪΡΑ στη Σκάλα Λουτρών, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Στη διάρκεια της δεξίωσης, ο Δήμαρχος κ. Νάσος Γιακαλής δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ξυλόγλυπτο τάβλι, στο οποίο απεικονίζεται ο ενιαίος παραμεθόριος άξονας, που ξεκινά από τη Θράκη, αγκαλιάζει το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο.

Γραφείο Τύπου