Δίνεται στη δημοσιότητα, ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας, στην οποία αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψή του στη Λέσβο και στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σούλτς, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση, φτάνει στον προορισμό της όσο το δυνατό γρηγορότερα και είναι διαθέσιμη να απορροφηθεί. Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Γαληνός, με πληροφόρησε ότι, έχει σχεδόν εξαντλήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου, προσπαθώντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση στις ακτές του. Δεν πρέπει να αφήνουμε αβοήθητες τις τοπικές αρχές, οι περιοχές των οποίων σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης».

Στην ομιλία του, ο κ. Σούλτς αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη λήψης δεσμευτικών αποφάσεων, αναφορικά με τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και την ανάγκη συνεργασίας και κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τονίζει: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι, οι επισημάνσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ταυτίζονται απόλυτα με το ολοκληρωμένο κείμενο των προτάσεων του Δήμου Λέσβου, για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κείμενο το οποίο είχε δοθεί στον κ. Σούλτς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο νησί μας».