Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.), του Δήμου Λέσβου, συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου 2013 το πρωί, υπό την προεδρία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συλλόγων και οργανώσεων.

Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Λέσβου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από πολύ μεγάλα οργανωτικά προβλήματα και αντιξοότητες, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και δραματική μείωση πόρων. Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, εργάζεται συστηματικά και με στοχευμένες ενέργειες, όπως η ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος στο Δήμο Λέσβο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, τις αποκαταστάσεις Χ.Α.Δ.Α., τις συνεδριάσεις- ενημερώσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που θα γίνουν σε Πλωμάρι και Καλλονή κ.α., δημιουργείται η αισιοδοξία πως έγινε μια πολύ καλή προεργασία και  ότι τα πράγματα θα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει, είπε ο κ. Βουνάτσος.

Τέλος, τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, πρέπει να υπάρξει αυξημένη και συνεχής ετοιμότητα από όλους, κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και επέκταση πυρκαγιάς και ότι με την καλή συνεργασία, τις φιλότιμες και συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές και να μειώσουμε όσο είναι δυνατό τις καταστροφές που προκαλούν.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Βατός, αναφέρθηκε στην επιμελημένη οργανωτική προεργασία από πλευράς Δήμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και εφέτος ο Δήμος Λέσβου θα ανταπεξέλθει με επάρκεια στα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν και θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία του δασικού πλούτου του τόπου μας.

Ακολούθησαν αναλυτικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση και αναλυτική συζήτηση, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που η κάθε υπηρεσία και φορέας είναι αρμόδια να υλοποιήσει.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου