Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, στο γραφείο του, στο Παλιό Δημαρχείο, τέσσερις ειδικούς επιστήμονες από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Progress» που αφορά την υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων και σχετικών με την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι ειδικοί επιστήμονες του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνήγορου του Πολίτη κα Ευαγγελία Μαρκάκη, κα Σαπφώ Χατζηράλλη και κα Ελένη Κουτρούμπα και ο ειδικός επιστήμονας του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας του Συνήγορου του Πολίτη κ. Αριστείδης Αλέστας ενημέρωσαν για το πρόγραμμα αυτό τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη που συμμετείχε στη συνάντηση και ζήτησαν να ενημερωθούν με τη σειρά τους σε σχέση με τους λαθρομετανάστες και για την κατάσταση που επικρατεί με τους ΡΟΜΑ.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε τη δική του εμπειρία σχετικά με τις δυσκολίες και τα μέτρα που είχαν ληφθεί αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, καθώς ο ίδιος ο Δήμαρχος, όταν ξεκίνησε το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, ήταν τότε Νομάρχης Λέσβου. Επίσης, η κα Αντωνέλλη ενημέρωσε για την πρόθεση του Δήμου Λέσβου να δημιουργήσει καινούργιο καταυλισμό για τους τσιγγάνους, ενώ, όπως είπε, ήδη υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για επανένταξη των τσιγγάνων σε σχέση με την εκπαίδευση. Τέλος, ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη, τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και την κα Αντωνέλλη για την παροχή κάθε πληροφορίας που ζητήθηκε στη γόνιμη αυτή συνεργασία.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη θα επισκεφθούν, επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Progress» το Ηράκλειο, τη Λαμία, την Αμαλιάδα , το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Ξάνθη.

Χθες ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τους μαθητές και τους καθηγητές του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης, άκουσε τα προβλήματα των μαθητών και των προϊσταμένων των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων και δρομολόγησε άμεσες λύσεις για ορισμένα κατεπείγοντα προβλήματα που έχουν σχέση με τα υδραυλικά συστήματα και τους χώρους υγιεινής των σχολείων αυτών με την άμεση έλευση των υδραυλικών του Δήμου. Για τα υπόλοιπα έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτη Ζαφειρίου να μεταβεί επιτόπου και να συνεννοηθεί αρμοδίως. Για δε τα μείζονα ζητήματα της παιδείας (π.χ. βιβλία) υποσχέθηκε να επικοινωνήσει με την αρμόδια Υπουργό συνηγορώντας υπέρ του δικαίου αιτήματος των μαθητών για επιτάχυνση των διαδικασιών εφοδιασμού των σχολείων, ιδίως των παραμεθορίων περιοχών, με τα ελλείποντα αυτά βιβλία.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λέσβου