Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Μυτιλήνης (ΔΗ.Κ.Ε.ΜΥ.) κ. Βάσω Χοχλάκα και οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Φθινοπωρινή ιστορία», κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος και κ. Κατερίνα Μαραγκού, η οποία θα παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πέμπτη 10, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουνίου, στις 21:15, με τα εισιτήρια (που προπωλούνται) να τιμώνται προς 23€ (ενηλίκων) και 17€ (μαθητικό, φοιτητικό).

Στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΜΥ. κ. Χοχλάκα, αφού πρώτα καλωσόρισε τους συντελεστές της παράστασης, τόνισε στις δηλώσεις της: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, να φιλοξενούμε αυτές τις ημέρες δύο καταξιωμένους ηθοποιούς στο χώρο του θεάτρου, σε μια παράσταση που είμαι βέβαιη πως θα ενθουσιάσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας. Με τη “Φθινοπωρινή Ιστορία”, ουσιαστικά γίνεται η πρεμιέρα φέτος στις εκδηλώσεις του “Λεσβιακού Καλοκαιριού” και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που αυτή η πρεμιέρα, συνδυάζεται με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Ο κόσμος της Μυτιλήνης έχει αποδείξει πως αγαπά το θέατρο και πως διψά να παρακολουθήσει σημαντικές παραστάσεις. Οι επιλογές μας και για φέτος κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα έργο που θα καθηλώσει το θεατρικό κοινό. Τόσο εγώ, όσο και η συμπρωταγωνίστριά μου Κατερίνα Μαραγκού, προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και πιστεύω ότι το καταφέρνουμε, αν αναλογιστεί κανείς τα ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά, ομόφωνα σχόλια των κριτικών και την ανταπόκριση του κόσμου, που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε την ίδια παράσταση για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα. Στην παράστασή μας, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει μέτρο, ποίηση, αλλά και παύση, μια ξεχωριστή τεχνική που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο δυνατή ακόμα κι από το κείμενο. Είμαι βέβαιος πως το αλισβερίσι, που θα έχουμε επί σκηνής με τον κόσμο, θα είναι μοναδικό, σα μια ερωτική σχέση.»

Η έτερη πρωταγωνίστρια της «Φθινοπωρινής ιστορίας», κ. Κατερίνα Μαραγκού επεσήμανε: «Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα πολύ όμορφο θέαμα επί σκηνής και σ’ αυτό κατέχει καθοριστικό ρόλο η σκηνοθέτιδά μας Ιωάννα Μιχαλακοπούλου. Όλοι οι συντελεστές του έργου είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους και αυτό πραγματικά εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προερχόμαστε από μια τουρνέ σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να παίζουμε αυτό το έργο τούτες τις μέρες στη Μυτιλήνη, την οποία θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου, λόγω της καταγωγής του συζύγου μου. Γνωρίζω πως το θεατρόφιλο κοινό του νησιού έχει ανάγκη από ποιοτικές παραστάσεις και είμαι σίγουρη πως θα περάσει πολύ όμορφα, παρακολουθώντας τη “Φθινοπωρινή ιστορία”.»

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για την τρυφερή ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων, που συναντιούνται σε ένα παραλιακό θεραπευτήριο στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου της ζωής τους. Ο χειρούργος Ροντιόν έχει χηρέψει από τη γυναίκα που λάτρευε και είναι διευθυντής του θεραπευτηρίου. Η Λύντια έχει ζήσει αλλεπάλληλους χωρισμούς από τους συντρόφους και τους συζύγους της και είναι φιλοξενούμενη στο θεραπευτήριο.

Μοναχικός και ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του ο Ροντιόν, εξωστρεφής και τρυφερή προς όλους η Λύντια. Από τις πρώτες συναντήσεις τους δημιουργείται μια περίεργη χημεία ανάμεσα σε αυτό το αντιφατικό δίδυμο: με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, λεπτό χιούμορ και οξυδερκείς διαλόγους, οι δύο μεταιχμιακής ηλικίας ήρωες αρχίζουν να φτιάχνουν γέφυρες μεταξύ τους, γιατί συναισθάνονται ότι μόνη λύση στην εσώτερη αναταραχή καθενός αποτελεί η συμπληρωματική παρουσία του άλλου.

Ο Ροντιόν και η Λύντια αφήνονται να παρασυρθούν στα νερά ενός φθινοπωρινού ποταμού, όχι ορμητικού όπως την άνοιξη, όχι παγωμένου όπως το χειμώνα, ενός ποταμού γαλήνιου, όπως οι ώριμες, αλλά όχι γερασμένες καρδιές τους.

Ο Αλεξέι Αρμπούζωφ είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς της μεταπολεμικής Ρωσίας (τότε Σοβιετικής Ένωσης), που το έργο τους έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας τους. Ειδικότερα δε, η «Φθινοπωρινή Ιστορία» έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στις κυριότερες σκηνές της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Συνετελεστές:
Απόδοση : Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία : Ιωάννα Μιχαλακοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια : Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί : Νίκος Καβουκίδης
Μουσική : Ευανθία Ρεμπούτσικα

Παίζουν :
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Μαραγκού

Γραφείο Τύπου