Συνάντηση με συντοπίτικους πολιτιστικούς συλλόγους

Συνάντηση με όλους τους συντοπίτικους συλλόγους (Πελοποννησίων, Κρητών, Μακεδόνων, Ηπειρωτών, Θεσσαλών, Αιτολοακαρνάνων, Κυπρίων και Ποντίων) πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή μετά από πρόσκληση του. Ήταν η δεύτερη συνάντηση τους, που στόχο έχει την έναρξη συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και των συλλόγων αυτών, την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της Μυτιλήνης και των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών των περιοχών καταγωγής των συλλόγων αυτών.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου Μυτιλήνης στόχος είναι να προβληθεί η δράση των Συλλόγων αυτών, να πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση εκδηλώσεις από όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην Μυτιλήνη, με τις οποίες θα αναπτυχθούν σχέσεις μέσω των Συλλόγων αυτών, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους Μυτιληνιούς να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τα πολιτιστικά λαογραφικά, ιστορικά και άλλα στοιχεία των περιοχών αυτών της χώρας. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής συμπλήρωσε ότι μέσω πολιτιστικών και άλλων ανταλλαγών με την βοήθεια των συντοπίτικων συλλόγων από τις διάφορες περιοχές της χώρας, θα προβληθεί και ο τόπος μας σε όλη την Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο συντονιστής της προσπάθειας Δημήτρης Καρπούζης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Παρέμβασης «ΠΑΡΑΛΟΣ» παρουσίασε σχέδιο διήμερου φεστιβάλ, στα τέλη Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με στόχο την προβολή όλων των συλλόγων και των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής εξήγησε ότι το διήμερο αυτό θα περιλαμβάνει έκθεση στο φουαγιέ του Θεάτρου με χαρακτηριστικά των περιοχών προέλευσης των συλλόγων, γευσιγνωσία και παρουσίαση μέσα από πολυμέσα των δράσεων των συλλόγων και μουσικοχορευτικά δρώμενα. Ακόμα ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, ακόμα και μέσα στο «Λεσβιακό Καλοκαίρι» με την μετάκληση σχημάτων, καλλιτεχνών και φορέων από τις διάφορες περιοχές της χώρας, μέσω των συλλόγων τους που δραστηριοποιούνται στην Μυτιλήνη, αλλά και την επίσκεψη τοπικών πολιτιστικών σχημάτων προς τις περιοχές αυτές.

Οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που παραβρέθηκαν στην συνάντηση εξέφρασαν την θετικότατη αποδοχή τους στην πρόταση του Δημάρχου και κατέθεσαν σειρά προτάσεων για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή τόσο το διήμερο προβολής όσο και το δίκτυο περαιτέρω συνεργασίας.

Γραφείο Τύπου