Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 10 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Μυτιλήνης, του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Περιοδικό «ΣΙΝΕΜΑ», το πρόγραμμα «Πρώτη ώρα: Σινεμά» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα, που το παρακολούθησαν περίπου 1000 μαθητές των σχολείων της Λέσβου, περιελάμβανε πρωινές κινηματογραφικές προβολές, αποκλειστικά για τους μαθητές των σχολείων της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα προβολές και προβλήθηκαν εννέα ταινίες εγνωσμένης αξίας από την παγκόσμια και την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Πριν από κάθε προβολή το πρόγραμμα παρουσίαζε ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σκορδάς, ενώ ο κριτικός κινηματογράφου κ. Κώστας Αϊβαλιώτης πραγματοποιούσε μια εισαγωγή στο θέμα, την αισθητική και το δημιουργό της κάθε ταινίας.

Οι ταινίες που προβλήθηκαν στο πρόγραμμα ήταν «Ο Πιανίστας» του Ρομάν Πολάνσκι (Λύκειο Πολιχνίτου), «Ο Μακρύς δρόμος του Γυρισμού» του Φιλίπ Νόις (Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης), «Τα Παιδιά της χορωδίας» του Κριστόφ Μπαρατιέ (Γυμνάσιο Μόριας, 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης), «Κάν’το όπως ο Μπέκαμ» του Γκούριντερ Τσάντα (2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης), «Αγγιζοντας το κενό» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ (Γυμνάσιο Γέρας), «Ψάχνοντας το Νέμο» του Άντριου Στάντον (Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης), Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη (1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης), «Άνεμος στις ιτιές» του Μοχάμεντ Αλί Ταλέμπ (ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης), «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη (Γυμνάσιο και Λύκειο Πλωμαρίου)
Ο σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της οπτικοακουστικής παιδείας και της κινηματογραφικής κουλτούρας των νέων, καθώς επίσης και η ανάδειξη του κινηματογράφου ως μέσο διαπαιδαγώγησης και αισθητικής συγκίνησης.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βάσω Χοχλάκα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του προγράμματος, δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Μυτιλήνης, σε μια προσπάθεια να φέρει τη νέα γενιά κοντά στον κινηματογράφο, φιλοξένησε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα, που ενθουσίασε τους μαθητές που το παρακολούθησαν, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Το πρόγραμμα “Πρώτη ώρα: Σινεμά” θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά και θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί πιο νωρίς, μέσα στο φθινόπωρο».

Γραφείο Τύπου