Δίνεται στη δημοσιότητα η πρόταση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, η οποία εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κα Βασιλική Θάνου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο και εστάλη στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Junker, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στους Ευρωβουλευτές, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστα Χρυσόγονο, Μιλτιάδη Κύρκο, Νίκο Ανδρουλάκη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Σοφία Σακοράφα, στο Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Προστασίας του Πολίτη, Αντώνη Μακρυδημήτρη, στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Γεώργιο Πατούλη, καθώς και στους Δημάρχους Σμύρνης, Κόνακ, Καρσίγιακα και στο Επιμελητήριο Σμύρνης.

Δεδομένου ότι, το νησί της Λέσβου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι ένα από τα κύρια σημεία εισδοχής μεταναστευτικών εισροών προς την Ευρώπη, ο Δήμος Λέσβου διαμόρφωσε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση– πλαίσιο.

Πρόκειται για μια πρόταση δομημένη σε τρείς διαφορετικούς άξονες δράσεις, (Τοπικός, Εθνικός και Ευρωπαϊκός), η οποία  στοχεύει στην αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και με ανθρωπιστικούς όρους διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών, έχοντας απώτερο σκοπό να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις”, δήλωσε σχετικά, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Αναλυτικά η πρόταση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα .